11/03/2022

Andrea Deplazes i Jordi Faulí i Oller apel·len a Foros 2022 al sentit crític dels arquitectes a l’hora d’aplicar les noves tecnologies digitals

Tots dos ponents coincideixen en el gran camp d’oportunitats que obren les noves tècniques de disseny i fabricació, però demanen que la professió no renunciï a la seva essència

El 9 de març, l’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir una nova sessió del cicle Foros 2022 de UIC Barcelona School of Architecture. Amb el títol “Evolving technologies” (‘Tecnologies en evolució’), l’acte va estar protagonitzat pels arquitectes Andrea Deplazes, professor d’Arquitectura i Construcció en el prestigiós Institut Politècnic ETH Zuric (Suïssa), i Jordi Faulí i Oller, director i coordinador de les obres de la Sagrada Família. El director del cicle, el professor Juan Trias de Bes, va ser l’encarregat de moderar la sessió.

En la seva intervenció, tots dos ponents van coincidir a assenyalar el gran ventall d’oportunitats que han obert les noves tecnologies digitals en l’àmbit de l’arquitectura i de la construcció, però, al mateix temps, van reivindicar la necessitat que els arquitectes no renunciïn al pensament crític en l’exercici de la professió.

Deplazes i Faulí

Jordi Faulí i Oller va exposar davant l’audiència exemples concrets de l’aplicació de les noves tecnologies digitals en el procés constructiu de la Sagrada Família, com ara l’ús de tècniques d’escanejat digital, l’experimentació amb nous materials, l’aplicació de tècniques de construcció robòtica o el premuntatge de prototips i elements constructius. “La construcció de la Sagrada Família ha estat sempre un repte. L’ús de les noves tecnologies, en el nostre cas, ha estat sempre orientat a intentar preservar el pla original de Gaudí i a entendre l’alta complexitat geomètrica del temple”, va assenyalar.

Per la seva banda, Andrea Deplazes va explicar alguns dels projectes desenvolupats des del seu despatx Bearth + Deplazes en col·laboració amb estudiants de l’ETH Zuric i que es van basar en l’experimentació amb noves eines de disseny i fabricació digital. Entre aquests projectes, destaca “New Monte Rosa Hut”, un refugi per a alpinistes construït a més de dos mil metres d’altura mitjançant el disseny paramètric de peces prefabricades en fusta. “La part més interessant del projecte va ser disposar de l’ajuda dels estudiants als quals vam fer entendre que el disseny paramètric no consisteix en una mescla arbitrària d’elements sense pensament crític. El rol de l’arquitecte no canvia”, va explicar. Al final de la seva intervenció, Deplazes va anunciar la pròxima creació de l’Spanish Institute for Technologies and Roboting in Architecture, que tindrà la seu a Pamplona.

Foros 2022 s’articula sota el títol “The leap into the void” (‘El salt al buit’). Aquesta nova edició pretén aprofundir en l’autoconsciència sobre el temps present de l’arquitectura en els diferents vessants i camps d’aplicació que té. Com a novetat, el cicle inaugura un nou format basat en el diàleg entre dos professionals del sector que intervenen en sessions estructurades per temes vinculats amb la pràctica arquitectònica actual i amb els reptes que afronta el sector.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)