28/03/2022

Andrés Perea i Bruno Sauer defensen a Foros 2022 un canvi radical de model en l’arquitectura per afrontar la crisi mediambiental

Tots dos ponents coincideixen en la necessitat d’apostar per un nou paradigma des del compromís amb el medi ambient que permeti atallar el gran impacte ecològic de la construcció

El 23 de març, l’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir una nova sessió del cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture. Amb el títol “Environmental Commitment” (‘Compromís mediambiental’), l’arquitecte Andrés Perea, professor ad honorem de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, va protagonitzar l’acte juntament amb Bruno Sauer, director general de l’associació Green Building Council Espanya (GBCe). Felipe Pich-Aguilera, director de l’Àrea de Sostenibilitat de l’escola, va ser l’encarregat de moderar la sessió.

En la seva intervenció, els dos ponents van recalcar la necessitat urgent que l’arquitectura assumeixi un canvi radical de paradigma des del compromís amb el medi ambient. Així, Andrés Perea va sostenir que la situació mediambiental actual exigeix als arquitectes nous compromisos i suposa una ruptura amb els estils i un canvi radical de la teoria i crítica de l’arquitectura. “Hem de revisar urgentment el rol tradicional de l’arquitecte, que ara ha de tenir una flexibilitat enorme. Hem d’entendre que la data de caducitat de l’arquitectura és material creatiu per a l’arquitecte sostenible”, va afirmar. I ho va exemplificar mostrant la feina desenvolupada per arquitectes com Andrés Jaque i Santiago Cirujeda.

Foros 4

Per la seva banda, Bruno Sauer va defensar que les regles de joc de l’arquitectura tradicional han canviat per sempre i va sostenir que, en aquest nou context, els arquitectes han de mirar cap endavant i ser ambiciosos per treballar en clau sostenible i ser capaços de comprendre l’enorme diversitat i complexitat que això comporta. “El 40 % del C02 global procedeix de la indústria de la construcció. Hem d’acceptar que hi ha uns certs materials i maneres de dissenyar que no podem continuar acceptant perquè tenen un impacte prolongat en el medi ambient. És una cosa que els arquitectes hem de prendre’ns seriosament perquè el canvi es faci efectiu com més aviat millor”, va defensar.

En el torn de preguntes final, tots dos ponents van incidir també en la necessitat que aquest canvi de paradigma comenci articulant-se a les aules, mitjançant una revisió dels plans d’estudis de les escoles d’arquitectura que permeti incorporar la sostenibilitat com un element central i transversal dels estudis d’arquitectura.

Foros 2022 s’articula sota el títol “The leap into the void” (‘El salt al buit’). Aquesta nova edició pretén aprofundir en l’autoconsciència sobre el temps present de l’arquitectura en els diferents vessants i camps d’aplicació que té. Com a novetat, el cicle inaugura un nou format basat en el diàleg entre dos professionals del sector que intervenen en sessions estructurades per temes vinculats amb la pràctica arquitectònica actual i amb els reptes que afronta el sector.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)