27/06/2014

Anne Holtrop aprofundeix en una arquitectura intuïtiva i imaginativa en els Foros ESARQ

L'arquitecte holandès Anne Holtrop va impartir el dimarts 30 d'abril la conferència «Una arquitectura posible», en el marc dels Foros ESARQ 2013. Holtrop va parlar d'una arquitectura intuïtiva i imaginativa, el resultat de la qual es presta a diverses interpretacions per part de l'observador.

Durant la conferència, Holtrop va explicar que en el seu treball parteix de formes o materials que sovint són aliens a l’arquitectura. L’arquitecte creu que les coses sempre poden ser revisades i reinterpretades, i que per tant, també poden sempre ser vistes com a arquitectura. Així, el conferenciant va explicar com en el dia a dia, inspirat en la forma en què algú pot veure una papallona o un llac en les taques de tinta de Rorschach, tracta de buscar lliurement en el material i la forma, i treballar-hi d’una manera intuïtiva —més o menys sense un pla.

En la seva manera de concebre l’arquitectura, l’arquitecte persegueix un treball que segueixi sent interpretable, perquè es va originar de la mateixa manera. No vol arribar a una conclusió única, fins i tot després d’acabar el projecte. Així, l’arquitectura emergeix imaginant un pas següent als passos previs que s’han pres.

Anne Holtrop (1977, Holanda), es va graduar amb la distinció cum laude en Arquitectura a l’Acadèmia d’Arquitectura d’Amsterdam el 2005. Va iniciar la seva pràctica el mateix any i va obtenir diverses beques del Fonds BKVB, a més de rebre el Premi Charlotte Köhler d’Arquitectura de la Fundació Cultural Prince Bernhard.

Ha fet residències a Tòquio el 2009, el 2011 a Seül i el 2012 a Copenhaguen. És director de curs del Màster d’Espais Propers al Sandberg Instituut Amsterdam, i és editor d’OASE, una revista d’arquitectura independent. La seva obra abraça projectes d’arquitectura per a edificis temporals i permanents, i col·labora en ocasions amb els artistes Krijn de Koning i Bas Princen. Entre els premis que ha rebut es troben: el Stipend Fonds BKVB (2012), el First Prize National Museum for the New Dutch Waterline (2011), el First Prize Cinema Hill (2010), el Charlotte Köhler Prize i First Prize Work for Marne-la-Vallée (2008).

La conferència s’emmarca en els Foros ESARQ 2013: «Atmospheres. The sense of the things» que organitza l’ESARQ. Es tracta d’una assignatura dedicada al debat i la reflexió al voltant de la realitat arquitectònica. El principal objectiu dels cicles és l’intercanvi de coneixement, punts de vista i contrast entre alumnes i professors sobre la teoria i la crítica del treball de l’arquitecte.

En la present edició es persegueix descobrir un nou panorama de l’arquitectura a través de la mirada atenta, sensible i intel·ligent dels diferents ponents. De la mà d’experts com Pau Pedragosa, el despatx d’arquitectes Flores & Prats, Arturo Franco, Adam Kahm, Barão-Hutter, Tom Emerson, Anne Holtrop o Studio Mumbai, durant els cicles s’aprofundeix en àmbits de l’arquitectura que han estat ocultats en algunes èpoques pels estils, les modes o els corrents de pensament.