05/02/2019

Antonio Vega: “La Comunicació Audiovisual aporta històries que la gent necessita escoltar”

Entrevista a l'alumne de tercer de la Facultat de Ciències de la Comunicació després de la seva estada Erasmus+ a Porto

Antonio Vega va créixer amb una càmera de fotos entre les mans. Veia el món des de l'objectiu i va fer del seu hobby un projecte de vida. Va triar estudiar Comunicació Audiovisual a UIC Barcelona on es prepara per ser realitzador en una cadena de televisió. Després de la seva experiència Erasmus+, ens explica què espera d'aquest grau i on li agradaria posar en pràctica la teoria.

Ets estudiant de tercer de Comunicació Audiovisual a UIC Barcelona, per què diries que vas triar aquest grau i no cap altre?
Perquè estic realment interessat en el món audiovisual. Provinc d'una família de fotògrafs i des de petit el meu pare m’ha ensenyat a utilitzar una càmera fotogràfica. Des de llavors, soc un apassionat del món de la imatge i la comunicació.

En quina àrea et vols especialitzar?
Sempre he dubtat entre ser director de fotografia de ficció o realitzador de no-ficció. Finalment em vaig decidir per voler ser realitzador en una cadena de televisió.

Per què?
M'agrada molt veure informatius i programes d'entreteniment a la televisió, i pensar a poder dirigir-los m'emociona. 

Què és el que més t'ha sorprès del grau fins avui?
Que res del que he après m'ha desagradat perquè, encara que m'hagi decidit per la no-ficció, em continua agradant molt aprendre sobre cinema. Penso que en el món en el qual vivim actualment, aquestes dues branques van juntes. 

Vas decidir fer un Erasmus+ i per a això vas triar la Universitat Catòlica de Portugal, què va ser el que et va fer decidir-te per aquesta universitat? El programa acadèmic o la vida a Porto?
Les meves primeres opcions van ser universitats del Regne Unit perquè és dels millors llocs a Europa per aprendre el Grau en Comunicació Audiovisual. A més a més, volia millorar el meu nivell d'anglès. Però com que tenen places molt limitades i estan molt sol·licitades, no vaig poder accedir a cap d'aquestes universitats. Així que, com que donava molta importància a estar en una universitat en la qual el Grau en Comunicació Audiovisual s'impartís de manera eficaç, vaig buscar altres opcions.

I la cerca et va portar fins a Portugal…
Sí, aquesta cerca em va fer trobar la Universitat Catòlica Portuguesa a Porto. Vaig veure que era una bona universitat per aprendre el que jo necessitava i, a més a més, la ciutat era preciosa i el portuguès, com que s’assembla en moltes coses a l'espanyol, em va semblar perfecte per iniciar-me en una nova llengua. Així que realment totes dues coses, el programa acadèmic i la vida a Porto, van ser les que em van convèncer i em van fer decidir-me per aquesta universitat.

Què t'ha aportat acadèmicament l'experiència a Porto?
M'ha ensenyat a formar equip amb persones estrangeres, amb les quals no puc parlar en el meu idioma natiu, i saber coordinar-m’hi per fer treballs acadèmics. Cosa que realment em serà molt útil per al meu futur laboral i que agraeixo molt.

També a aprendre d'unes assignatures impartides en un idioma que jo no coneixia gaire, el portuguès. Això m'obligava a esforçar-me molt per poder entendre el professor i l'assignatura. Al principi, sembla una cosa dolenta però em va ajudar a aprendre l'idioma i a veure la meva carrera des d'un altre punt de vista.

Quines assignatures has cursat i amb quina et quedaries? 
Vaig fer sis assignatures: Metodologia de la Recerca, Fonaments de la Imatge, Cultura Musical, Llenguatges i Tecnologies Audiovisuals, Disseny de So Interactiu i Modelació i Textures 3D per a Videojocs i Realitat Virtual. De totes aquestes em quedaria amb Modelació i Textures 3D perquè em va semblar molt interessant i entretingut saber com fer servir el programa Maia.

Més enllà de l'experiència personal de viure en un altre país, què diries que aporta un Erasmus+ al teu currículum?
Poder dir que he estat vivint durant un període de temps en un país estranger. Per a futures feines servirà per demostrar que, si és necessari, podria traslladar-me allà on hi hagi la feina.

Com projectes el teu futur laboral?
Molt positiu perquè la situació actual a Espanya fa que molts joves haguem d'anar a treballar a l'estranger, i ara que ja he tingut l'experiència de com seria, estaria molt còmode de fer-ho si fos necessari. 

Hi ha alguna empresa o mitjà en el qual et faria especial il·lusió treballar-hi? Per què?
M'agradaria treballar com a realitzador de televisió en un informatiu o un programa d'entreteniment. Encara no apunto a cap empresa en particular, tot i que si hagués de triar-ne una ara, m'agradaria treballar a Atresmedia ja que m'agraden molt tant els canals, com els programes que acostumen a emetre.

Què creus que aporta aquest grau a la societat?
A la societat li agrada escoltar històries per poder alliberar-se de les cadenes de la rutina; posar-se en la pell dels personatges que veu a través de la pantalla, empatitzar-hi... o entretenir-se amb programes de televisió o pel·lícules. La gent necessita desconnectar i la Comunicació Audiovisual aporta aquestes històries que la gent necessita escoltar.