22/11/2018

Carmen Mendoza analitza a Lisboa els reptes de l'arquitectura humanitària

La sotsdirectora de Relacions Internacionals ha participat en el 8è Congrés Internacional sobre el Desenvolupament de la Resiliència

Carmen Mendoza-Arroyo, sotsdirectora de Relacions Internacionals de UIC Barcelona School of Architecture, va participar, el 15 de novembre, en la 8th International Conference on Building Resilience (Congrés Internacional sobre el Desenvolupament de la Resiliència) que es va celebrar a Lisboa entre els dies 14 i 16 de novembre. Carmen Mendoza va oferir una ponència titulada "Creating social and spatial integration frameworks: overcoming the emergency approach to urban refugee reception models” en la qual va exposar nous enfocaments per a la integració de refugiats a les ciutats. “El model del campament de refugiats és insostenible i, en implementar-los, es posa en qüestió si arquitectes i dissenyadors estan ajudant no només a perpetuar-ne l’estat d'excepció sinó que també contribueixen als governs i a les polítiques que els sustenten”, va defensar.

En la vuitena edició, l'esdeveniment va portar per títol “Risc i resiliència en la pràctica: Vulnerabilitats, persones desplaçades, comunitats locals i herències” i, durant tres jornades, experts internacionals van debatre aspectes com el desplaçament de persones, els reptes del canvi climàtic, els models de governança de risc, el disseny urbà o els assentaments informals.

Carmen Mendoza va exercir, a més a més, de membre del jurat de la primera edició del premi de disseny arquitectònic Marielle Franco Community-Design Award, el guanyador del qual es va donar a conèixer en el marc de la conferència. El premi està destinat a reconèixer la tasca diària d'arquitectes que treballen en barris marginals o àrees desfavorides. El guardó porta el nom de la sociòloga i política brasilera Marielle Franco, assassinada recentment als carrers de Rio de Janeiro pel seu activisme en favor de les classes desfavorides del Brasil. Una altra professora de l'escola, Raquel Colacios, va intervenir també com a jurat en el concurs de dissenys arquitectònics resilients Building 4Humanity Design Competition que es va lliurar, també, en el marc del congrés a Lisboa i al qual van concórrer 60 aspirants procedents de diferents països a escala mundial. 

El Congrés Internacional sobre el Desenvolupament de la Resiliència és un congrés internacional que se celebra anualment i que explora la resiliència com a marc d'anàlisi sobre com la societat pot fer front a l'amenaça dels perills naturals o induïts per l'activitat humana. L'esdeveniment ha estat organitzat, en la seva vuitena edició, per la Universitat de Lisboa, la Universitat de Coïmbra i el Centre Mundial per a la Resiliència davant Desastres de la Universitat de Huddersfield (Regne Unit), en associació amb l'Oficina de les Nacions Unides per a la Reducció del Risc de Desastres (UNISDR).