23/10/2018

Carolina Hayes: “Amb les Humanitats et trobes en constant admiració davant el món”

Amb ella hem parlat del seu pas per la facultat, la seva experiència d'intercanvi i els seus anhels personals i professionals. 

Carolina Hayes va arribar a Barcelona amb 15 anys. De pare nord-americà i mare espanyola, va estudiar Humanitats a UIC Barcelona. Al novembre va acabar el Màster en Història, Crítica i Comissariat d'Art Modern i Contemporani a la Universitat d'Edimburg i ara es postula per a un doctorat a Espanya. Amb ella hem parlat del seu pas per la facultat, la seva experiència d'intercanvi i els seus anhels personals i professionals. 

1. Vas començar la teva carrera amb Història de l'Art però vas decidir canviar d'universitat i d’estudis i apostar per Humanitats a UIC Barcelona. Què és el que més et va atreure d’aquesta universitat?
Em va atreure l'ambient acollidor i familiar, obert a totes les creences i ideologies. També els professors, que s'interessaven pel que feies i vaig veure que es prendrien el temps per ajudar-te a créixer personalment i professionalment. Gent del meu curs com jo, inquieta i interessada a millorar el món a través de la cultura. 

2. Com definiries el teu pas per la facultat?
Una experiència de creixement profund i enormes canvis a nivell personal. 

3. Amb quina assignatura et quedes?
Són dues. Ètica a segon i Estètica a tercer. M'han canviat la manera de veure el món i de pensar.

4. Què li diries a una persona que dubta de les oportunitats que ofereixen els estudis en Humanitats?
És normal que dubti. Potser els pares o amics comenten que a d’altres carreres hi ha sortides fixes a empreses ben pagades en acabar o, fins i tot, abans. A Humanitats sí que és veritat que s'ha de fer una mica més de feina i d’esforç, però si a la persona li apassionen els llibres, l'art, la filosofia, la història i no ho veu com un passatemps, ho farà bé i aprofitarà totes les oportunitats que tingui. Que no ho dubti, que agradarà a les galeries, cases de subhastes, fundacions culturals o de mecenatge, bancs amb col·leccions d'art, institucions de caràcter internacional, ONG, editorials, revistes culturals, arxius històrics i biblioteques, empreses de turisme i viatges, centres educatius, diaris, empreses de comunicació (ràdio i televisió), teatres, empreses que gestionen esdeveniments i fires, centres cívics... De feina, n’hi ha, i ben pagada!

5. Què t'aporten les Humanitats en el teu dia a dia?
Una manera de viure diferent en la qual et trobes en constant admiració davant el món i cerques la veritat. 

6. I a nivell laboral?
Un coneixement del recorregut del pensament de l'home al llarg de la història és l'única forma en la qual podem entendre el món que vivim avui. I estar format en això, haver-ho treballat a fons durant quatre anys, només t’engrandeix els fonaments del que manca a moltes empreses: gent amb bones idees, pensament crític, entusiasme i capacitat de reflexió, debat i diàleg.

7. El teu Treball Final de Grau (TFG) ha estat una miqueta especial, explica'ns-ho…
Va ser molt divertit! Un familiar em va parlar d’un pintor hispanoargentí molt desconegut perquè mai va vendre o exposar els seus quadres. Va treballar a Correus mentre feia unes classes de pintura a les nits fins que es va jubilar i va obrir una escola. Després de la seva mort, els seus alumnes van obrir una fundació que es proposa continuar amb les seves directrius educatives. Aquesta fundació és a Buenos Aires i jo vaig voler fer-hi un intercanvi. Vaig trobar un conveni a Montevideo i al final de l'estada vaig anar a visitar la Fundació per parlar amb alguns exalumnes seus. Ara mateix estic editant el document per poder enviar-los-hi, em fa il·lusió que el tinguin.

8. Què t'ha agradat més de l'experiència?
Per primera vegada, vaig estar sola en un allotjament dues nits per fer l'entrevista del meu TFG i això em va fer veure que la recerca en Humanitats és un treball propi. Surt d'una idea que tens i veus com aquesta llavor va creixent de mica en mica fins que es forma en un petit arbre amb diverses branques de coneixement. 

9. Més enllà del que suposa viure en un altre país i descobrir una cultura més o menys diferent, per què creus que és important fer un Erasmus+ o un intercanvi?
Perquè fas contactes i perquè les empreses veuen que ets una persona inquieta i espavilada. També és important perquè coneixes altres maneres de treballar i altres maneres d'educar, veus món. No ho sé… hi ha milions de raons. I el més interessant és que per més que intentis explicar la teva experiència als altres, és una cosa que només pots viure per tu mateix.

10. Si poguessis escollir la feina dels teus somnis, en què t'agradaria treballar?
Investigadora docent i crítica d'art. 

11. Recomanaries estudiar Humanitats a UIC Barcelona perquè...
Et donen eines bones per entrar en l'àmbit cultural. Els professors estan a la teva disposició. La facultat organitza tallers culturals, sortides, viatges i conferències molt sovint, a les quals pots participar. Les classes són enriquidores i la Universitat està fonamentada en valors molt humans. T'ensenyen a ser més persona, però sobretot, més tu mateix.