27/06/2014

Cristina Garmendia: «Les universitats han d'esdevenir veritables motors de desenvolupament econòmic i social»

La ministra de Ciència i Innovació entre els anys 2008 i 2011, Cristina Garmendia, ha compartit avui a la UIC algunes reflexions sobre el paper que ha de tenir la universitat en la promoció de la innovació, en el marc de la sessió d'obertura del curs acadèmic 2013-2014 de la UIC.

Cristina Garmendia ha defensat la necessitat de sortir de la crisi amb més ciència i més innovació. En aquest sentit, ha declarat que “les universitats han d’esdevenir veritables motors de desenvolupament econòmic i social”. Garmendia, biòloga actualment vinculada a l’activitat empresarial, ha fet referència a les tres missions de la universitat –la docent, la investigadora i la de transferència de coneixement–, i ha destacat la necessitat de la “innovació” i l’“emprenedoria” com a valors transversals. “Les nostres universitats s’han consolidat –ha afegit– com un espai de formació, reflexió i recerca, en què la cultura humanística i científica es revelen com dues cares de la mateixa moneda, dos elements indispensables per a la nostra societat”. Finalment, ha apel·lat al compromís de l’alumnat com a promotor del canvi social: “Les millors universitats del món no ho són per les infraestructures que tenen, sinó per l’alumnat que acullen.”

L’acte ha estat presidit pel rector, el Dr. Pere Alavedra, i ha començat amb la lectura de la memòria del curs acadèmic per part de la secretària general de la Universitat, Belén Castro. Després de la lliçó inaugural de Garmendia, també ha ofert unes paraules Antoni Castellà, secretari general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, que ha destacat el paper essencial de la universitat en la recuperació econòmica i la formació de talent. Castellà també ha destacat la internacionalització com un repte del sistema educatiu català: “Tenim un sistema de qualitat per fer front a la globalització. Tenim talent i una marca Barcelona molt potent”, ha assenyalat.

Finalment, el rector, Pere Alavedra, ha tancat l’acte amb un discurs, en què ha destacat els 15 anys d’història de la UIC i ha avançat alguns reptes de futur. El rector ha assenyalat que “si volem sobresortir, hem de treballar en xarxa. Només treballant amb esperit cooperatiu es pot arribar a l’excel·lència”. A la UIC, ha afegit, “ho fem acompanyats del teixit empresarial, com ho demostra el nombre de càtedres empresa que tenim; entenem que són la màxima expressió de la col·laboració universitat-empresa”.

A l’acte hi han assistit unes 400 persones, entre les quals hi havia autoritats acadèmiques i civils, com la presidenta de la CRUE, Adelaida de la Calle; el director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, Pere Pardo; el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina; el subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, i els rectors de la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Vic i la Universitat Abat Oliba, entre d’altres.