18/10/2024

Cristina Monforte: “Les cures pal·liatives tenen un paper clau en el nou paradigma de salut pública, ja que ofereixen una atenció integral”

Així ho ha destacat Cristina Monforte, codirectora de la Càtedra WeCare de UIC Barcelona i coordinadora del Comitè Científic del XIV Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL), que se celebra del 17 al 19 d’octubre a Màlaga

Amb el lema “Cures pal·liatives essencials per a la salut pública”, diversos professionals de la salut i el treball social de diferents països tindran l’oportunitat de compartir experiències, debatre i intercanviar opinions en el XIV Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL), la trobada referent en l’àmbit de les cures pal·liatives.

“Vivim en una societat canviant on cada vegada més factors com l’envelliment de la població, l’augment de malalties cròniques, la globalització de la salut i altres factors econòmics i ambientals influeixen en el benestar de les persones”, explica la Dra. Cristina Monforte, codirectora de la Càtedra WeCare i coordinadora del Comitè Científic del Congrés. Per aquest motiu, “abordar els reptes que planteja aquest nou paradigma de salut pública, posant en relleu el paper de les cures pal·liatives com un component fonamental per millorar la qualitat de vida dels pacients i promoure la salut de la societat de manera holística, és un dels objectius principals del Congrés”, afegeix.

Les jornades organitzades per la SECPAL destaquen pel seu caràcter interdisciplinari, científic, internacional, inclusiu i integrador i tenen un ampli programa amb ponències, tallers i activitats dirigides als professionals de les diferents especialitats que conformen els equips de cures pal·liatives. A més a més, el criteri científic present en tot el programa, permet donar visibilitat a la recerca que s’impulsa dins l’àmbit de les cures pal·liatives així com als projectes que estan desenvolupant els diferents grups de treball de la SECPAL.

A través de figures referents de prestigi internacional com els doctors Eduardo Bruera, investit doctor honoris causa per UIC Barcelona;  Sandra Martins, Katherine Pettus i David Clark, la XIV edició del Congrés permetrà als assistents reflexionar i ampliar horitzons des d’una vessant científica, multidisciplinària i amb un clar compromís social.  

Com a codirectora de la Càtedra WeCare, Monforte és un referent a escala nacional i internacional en la recerca centrada en l’etapa final de la vida. Des de la Càtedra, ha centrat el seu treball en dues línies principals: l’atenció a la malaltia avançada i el final de vida; i la recerca en infermeria dins l’àmbit docent i clínic aplicat. A més a més, l’equip de recerca liderat per Cristina Monforte ha rebut finançament de la Comunitat Europea, en el marc del programa Horizon, per dur a terme l’ambiciós projecte “RAPHAEL: Integrating a Palliative Care Approach for Patients with Heart Failure”, centrat en el paper de les cures pal·liatives per optimitzar la qualitat de vida de pacients amb insuficiència cardíaca.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)