27/06/2014

Diversos professors d'Humanitats participen en el seminari «La universitat en el pensament de Benet XVI»

El dijous 19 de gener passat va tenir lloc al Saló de Graus de la Universitat un seminari dirigit als professors de la Facultat d'Humanitats, amb el títol "La universitat en el pensament de Benet XVI", moderat pel Dr. Josep Corcó.

Els ponents van ser el Dr. Josep Ignasi Saranyana, membre del Pontifici Comitè de Ciències Històriques i professor emèrit d’Història de la Teologia de la Universitat de Navarra, i la Dra. María García Amilburu, professora de Filosofia de l’Educació a la UNED.

El primer a exposar el discurs va ser el Dr. Saranyana, que va analitzar el tema de més relleu tractat pel Papa en relació amb la universitat –la racionalitat–, segons quatre discursos: Ratisbona (2006), La Sapienza (2008), Westminster Hall (2010) i Berlín (2011).

Entre totes les propostes que va exposar el Dr. Saranyana, la més rellevant va ser que “la racionalitat de la fe és una base ferma per a una entesa comuna entre els homes, siguin quines siguin les circumstàncies culturals o les conviccions religioses que tinguin. Per aquest motiu, el cristianisme té molt a dir en la construcció de la societat moderna, perquè aposta decisivament per la racionalitat, des dels orígens”.

Per la seva banda, la Dra. García Amilburu va exposar la ponència “Present i futur de la universitat. La visió de Benet XVI”. Va destacar les tres qualitats que segons Benet XVI ha de conrear la universitat com a casa de la veritat: centrar-se en la persona en tota la seva amplitud, buscar la veritat mitjançant el diàleg interdisciplinari i aprofundir en el diàleg entre fe i cultura.