14/01/2021

El BIST i UIC Barcelona incorporen sis investigadors a través del programa FBA Fellows i atrauen talent científic en els àmbits de salut i medi ambient

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i UIC Barcelona culminen el procés de captació de talent del programa FBA Fellows, impulsat per la Fundació Bosch Aymerich.

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i UIC Barcelona han incorporat tres fellows cadascun, que desenvoluparan la seva tasca investigadora i docent al llarg dels propers tres anys. Amb la incorporació d’aquests sis investigadors es culmina el procés de captació de talent científic del Programa FBA Fellows, impulsat per la Fundació Bosch Aymerich.

La Fundació Bosch Aymerich, creada per l’enginyer, arquitecte i empresari Josep Maria Bosch Aymerich (Girona 1917 – Barcelona 2015) i la seva esposa, M. Rosa Escarpenter, ha impulsat el nou programa FBA Fellows, orientat a la captació de talent científic. Amb la figura dels FBA Fellows es vol impulsar la recerca i la docència d’excel·lència en els àmbits de la salut —en particular, de la medicina de precisió— i del medi ambient —en concret, de la sostenibilitat, incloent l’energètica. La societat actual s’enfronta a reptes complexos en aquests àmbits, n’és bon exemple l’actual crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19. Per abordar-los es requereix d’una perspectiva transversal i multidisciplinària per tal d’impulsar la recerca de frontera i millorar la formació de les noves generacions d’investigadors i de professionals. La Fundació Bosch Aymerich vol contribuir a generar les sinergies indispensables.

Una part important de la recerca del BIST gira, precisament, al voltant de dos dels reptes globals fonamentals i interrelacionats en la societat actual: la salut humana i la sostenibilitat mediambiental i energètica. Mitjançant la utilització de la genòmica, la bioinformàtica, la nanotecnologia i d’altres tècniques experimentals avançades, al BIST s’aborda el repte d’avançar la medicina de precisió, a partir de l’estudi aprofundit de patologies de gran impacte, com el càncer i la metàstasis o les relacionades amb l’envelliment, amb una visió global integradora de l’individu/pacient. L’aproximació del BIST al repte mediambiental es focalitza en l’actuació sobre les causes del deteriorament ambiental i el canvi climàtic. Es treballa especialment en quatre eixos: conversió directa de la llum solar en electricitat mitjançant dispositius fotovoltaics; fotosíntesi artificial; noves tècniques per a la monitorització de la qualitat de l’aire, l’aigua i els aliments; i captació i aprofitament del CO2.

Per la seva banda, UIC Barcelona disposa de facultats de l’àmbit de la salut, com la de Medicina i la d’Odontologia. Un 54 % del seu alumnat s’ubica en l’àmbit de les ciències de la salut, i en aquest se situen també 11 dels seus 25 grups de recerca reconeguts. El focus de la seva recerca es troba en àrees com biomaterials, regeneració de teixits, envelliment, metabolisme, fisioteràpia o polítiques sanitàries, entre d’altres. A UIC Barcelona també hi ha set càtedres empresa-universitat, a través de les quals vehicula les col·laboracions amb el sector privat en l’àmbit de la salut.

D’altra banda i conscients de la progressiva i insostenible urbanització del planeta, per a UIC Barcelona School of Architecture la recerca sobre sostenibilitat i resiliència és una prioritat creixent. L’escola té dos grups de recerca —sobre Arquitectures Genètiques i  Community based Urbanism— i un Laboratori de Recerca en Innovació Tecnològica en Edificació Industrial i Sostenible i té en projecte la constitució d’un Institut de Recerca en Arquitectura i Urbanisme Sostenible. Per a UIC Barcelona, aquesta col·laboració és una magnífica oportunitat de captació del millor talent investigador per incorporar-lo a la seva docència d’excel·lència, seguint el seu model de tenure track.

La captació dels FBA Fellows s’ha fet mitjançant sengles convocatòries que UIC Barcelona i el BIST van obrir el mes de maig passat. Els sis nous fellows són els següents:

A UIC Barcelona, Osnat Hakimi, experta en l’àrea de Biomedicina, Bioinformàtica i  Bioenginyeria; Conrado Aparicio, investigador en Odontologia i Biomaterials, i Lorenzo Chelleri, expert en l’àrea de Sostenibilitat en Arquitectura, Construcció i Urbanisme. 

Al BIST, James Eills, fins ara investigador a la Divisió de Química de la Universitat de Southampton, que s’incorporarà a l’IBEC; Marion Salzer, investigadora especialista en envelliment cel·lular amb aplicacions a l’estudi de la fertilitat, que serà FBA Fellow al CRG; i Ekaterina Khestanova, que s’incorpora com a FBA Fellow per investigar en un projecte multidisciplinari a l’ICFO i a l’ICN2 procedent del Departament de Física i Enginyeria de la ITMO University (Sant Petersburg, Rússia).