- Més vistos
- Darrera visualització
El dibuixant i arquitecte Klaus inaugura la nova edició del cicle Foros
Koldo Lus Arana (Klaus) va reflexionar sobre el paper del còmic en la crítica de l’arquitectura
El 29 de gener passat, l’Aula Magna va acollir la conferència inaugural de la nova edició del cicle Foros, organitzat per UIC Barcelona School of Architecture. L’arquitecte i professor Koldo Lus Arana, més conegut pel seu alter ego com a dibuixant “Klaus”, va oferir una conferència titulada “Klaus: 10 years of architecture, satire, and cartoons”.
Des del llançament del seu blog (Klaustoon), fa més d’una dècada, el treball de Klaus destaca per la seva crítica mordaç del vell star-system de l’arquitectura i la visió autoconstruïda que tenen de si mateixos els arquitectes. Klaus va explicar els seus inicis com a dibuixant, que van coincidir amb el seu pas per la Harvard Graduate School of Design i, a partir d’aquí, va anar mostrant l’evolució del seu treball, destacant les seves contribucions en revistes d’arquitectura com Uncube, A10, Arquine i Architectural Design. “Aquesta conferència té un únic objectiu: respondre a la pregunta de per què algú que va dedicar set anys de la seva vida a estudiar i que va exercir, amb relatiu èxit, l’arquitectura acaba fent un canvi de rumb cap al món del còmic”, va ironitzar al principi de la conferència. “Hi ha espai per als dibuixants i per a la sàtira en l’arquitectura”, va insistir.
El treball de Klaus (Koldo Lus Arana) ha estat publicat per nombroses revistes d’arquitectura i exhibit en exposicions monogràfiques i col·lectives. Com a professor de l’Escola d’Enginyeria i Arquitectura (EINA) de la Universitat de Saragossa, investiga les interaccions entre l’arquitectura i els mitjans de comunicació, així com les visions urbanes del futur en l’arquitectura i les arts visuals.
Foros 2020 s’articula sota el títol “Co-benefits” (‘Beneficis col·laterals’) i està dirigit pels professors Guillem Carabí i Fredy Massad. Aquesta nova edició pretén reflexionar sobre els vincles i els processos d’interacció cultural entre l’arquitectura contemporània i altres manifestacions artístiques com la dansa, l’escultura, el cinema o el còmic.