- Més vistos
- Darrera visualització
El director de la Càtedra WeCare rep el premi al millor article europeu en cures pal·liatives de 2022
Joaquim Julià Torras, codirector de la Càtedra WeCare: Atenció al Final de la Vida, ha rebut el premi al millor article europeu en cures pal·liatives publicat el 2022. El premi el concedeix cada any la revista Journal of Palliative Medicine, juntament amb l’Associació Europea de Cures Pal·liatives (EAPC)
El professor Joaquim Julià Torras és l’autor principal de l’article, titulat: “Prevalence, Clinical Characteristics, and Management of Episodic Dyspnea in Advanced Lung Cancer Outpatients: A Multicenter Nationwide Study—The INSPIRA-DOS Study”. Entre d’altres, també hi han participat el Dr. Josep Porta, codirector de la Càtedra WeCare (2013-2021), i la Dra. Deborah Moreno, professora del departament de Medicina i metgessa de la Unitat de Cures Pal·liatives a l’Institut Català d’Oncologia.
L’entrega del guardó, que comporta una dotació de 1.000 €, s’ha fet al Ple del 18è Congrés Mundial de l’European Association for Palliative Care (EAPC), que s’ha celebrat a Rotterdam del 15 al 17 de juny. Amb aquest premi queda palès l’interès per la recerca dins l’àmbit de les cures pal·liatives, ja que, segons va assegurar l’editor en cap de la revista Journal of Palliative Medicine, en el moment de donar a conèixer el guardó, l’article ja havia tingut 563 descàrregues del text complet.
Amb una dilatada experiència en el camp de les cures pal·liatives, Julià ha centrat l’article en l’estudi de la prevalença, les característiques clíniques i el tractament de les crisis d’ofec, un dels problemes més freqüents en pacients ambulatoris amb càncer de pulmó avançat. Els resultats han mostrat que les crisis d’ofec són molt freqüents i greus en aquest tipus de pacients oncològics que, a més a més, pateixen dispnea de base. Com conclou Julià i la resta d’investigadors, es necessiten més estudis per definir més bé aquest tipus de dispnea i així poder determinar de manera més acurada els tractaments i els protocols d’assaig.
L’article guardonat forma part de la tesi doctoral de Julià, dirigida pel Dr. Josep Porta i la Dra. Deborah Moreno, investigadors també de la Càtedra WeCare: Atenció al Final de la Vida. Joaquim Julià és, des d’aquest curs, el codirector d’aquesta càtedra juntament amb l’actual vicerectora de Recerca, Innovació i Transferència de UIC Barcelona, Cristina Monforte, càrrec que compagina amb el de cap del Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia de Badalona.