29/03/2019

El Dr. Garí presenta el seu llibre sobre el moviment per la pau a Catalunya envoltat d’acadèmics i activistes

La publicació de la recerca s’emmarca en el futur grup de recerca Memòria Històrica, Guerra i Pau i Reconciliació, de la Facultat d’Humanitats.

El Dr. Xavier Garí ha presentat el seu llibre Orígens i evolució del moviment per la pau a Catalunya (1950-1980). Pacifisme, compromís cristià i recuperació democràtica envoltat d’acadèmics, familiars, amics i activistes per la pau. 

El professor de la Facultat d’Humanitats ha estat acompanyat per la degana de la Facultat, la Dra. Judith Urbano; el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Dr. Josep Maria Solé i Sabaté; el director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Kristian Helborzeimer, i el professor d’Història de UIC Barcelona, el Dr. Xavier Baró. 

Tots ells han analitzat el valor històric d’aquesta recerca i la seva rellevància actual fruit de la tesi doctoral del mateix Dr. Garí. Així, el Dr. Solé i Sabaté ha exposat el context històric, social i polític de la recerca i el sentit de l’obra. Per part seva, el director de l’ICIP ha sostingut que llibres com aquest sintetitzen un treball de pioners en el moviment per la pau i que aquesta recerca, en concret, “contribueix en el debat crític i aporta eines d’anàlisi i reflexió”. Així mateix, ha assenyalat la importància d’establir “aliances entre espais acadèmics, polítics i socials” entorn del moviment per la pau. 

Finalment, el Dr. Garí ha volgut agrair i dedicar el treball a l’acadèmic i activista Jaume Botey. Un treball pel qual ha fet un repàs per apropar al públic la importància del moviment per la pau a Catalunya.

Així, ha explicat que la “societat catalana té llums i ombres com les de qualsevol altra societat”, però ha volgut destacar que “Catalunya és pionera a l’Estat” quant a l’impuls i la consecució del moviment per la pau. El professor també ha assenyalat que “no s’entén el món actual perquè no se’n té una visió històrica” i ha fet una crida a la societat perquè tingui el valor de canviar el futur, aprenent, i sense oblidar, el passat. 

La publicació i presentació d’aquesta recerca s’emmarca en el futur grup de recerca Memòria Històrica, Guerra i Pau i Reconciliació, de la Facultat d’Humanitats. Un grup que vol treballar en el camp de la memòria històrica i de la història de la pau i la reconciliació.