- Més vistos
- Darrera visualització
El dret que regeix les estrelles del futbol, a examen
Íñigo Abrego ofereix una classe magistral en la qual s’analitzen aspectes del dret federatiu i normatives com la “llei Beckham”.
Quines lleis regeixen l’activitat de les estrelles de futbol com Leo Messi o Cristiano Ronaldo? Tothom coneixem la part professional de les estrelles del futbol, però no es parla gaire del dret que n’administra l’activitat professional i com tributen a cada país. Per això, el 27 de febrer passat, l’assessor fiscal de diversos futbolistes, Íñigo Abrego, va impartir una conferència als alumnes de tercer de Dret en què va analitzar el dret esportiu i la residència fiscal.
Amb motiu del cicle de conferències de formació contínua, l’expert va explicar aspectes controvertits del denominat Dret Esportiu, en especial, dels drets federatius dels esportistes professionals. A més a més, va analitzar aspectes tributaris com la jurisdicció fiscal.
“Ens fixem en els punts de connexió per determinar a on ha de pagar drets fiscals una persona”, va explicar Abrego, que va afegir: “S’és resident fiscal allà on es passa el major nombre de dies”. Per això, si un jugador canvia d’equip i també de ciutat en finalitzar la temporada esportiva (30 de juny), ha de valorar aspectes com la signatura d’un contracte de lloguer o de compra per controlar la base impositiva. Lògicament, no és el mateix pagar impostos de residència a Catalunya (48 %) que a Madrid (43,5 %).
“No només ens hem de fixar en la normativa espanyola o d’un altre país, sinó també en els tractats internacionals que fixen les regles per determinar quina és la residència fiscal”, va puntualitzar.
La “llei Beckham”
Seguint el fil d’aquesta explicació, els alumnes van preguntar pel Reial decret 687/2005, més conegut com a “llei Beckham”. Una normativa que, en un principi, es va pensar per atreure científics a les universitats i empreses del país, als quals es permetia, per un període de temps, tributar com a no residents (el 24% ) i no amb l’impost habitual (45 %).
Aquesta oportunitat la va aprofitar l’exjugador del Reial Madrid, David Beckham, perquè va ser un dels primers de fer-ho i, així, va donar el sobrenom a aquesta llei. La mateixa llei a la qual ara els futbolistes no es poden acollir, tal com va explicar l’expert.