11/06/2018

El Fòrum de Salut Mental de UIC Barcelona presenta els deu punts clau en l’actualitat de la inserció laboral en salut mental

L’Institut Universitari de Pacients, en col·laboració amb Janssen, ha donat a conèixer les principals conclusions de la trobada “Esti(g)matització en salut mental”, que va reunir diferents professionals de l’àmbit de la salut

El Campus Sant Cugat ha acollit un any més una nova edició del Fòrum en Salut Mental organitzat per l’Institut Universitari de Pacients, juntament amb Janssen, en el marc de les activitats programades per l’Aula de Política Sanitària. En aquesta ocasió, la trobada ha reunit diferents professionals de l’àmbit social i de la salut amb l’objectiu de debatre i aprofundir en l’actualitat de l’estigma i la inserció laboral en Salut Mental des d’un abordatge integral.

L’estructura demogràfica d’Europa, amb una esperança de vida més alta i un nombre de persones amb capacitat contributiva més baix, així com l’augment de la prevalença de les malalties cròniques, produiran un increment de la morbiditat en els propers anys. En aquest context, els trastorns mentals i les addiccions són un dels problemes de salut amb una càrrega sanitària, social i econòmica més elevada i creixent en la majoria de països, cosa que obliga els sistemes sanitaris a adaptar-se ràpidament per afrontar aquests canvis sense precedents.

La relació entre la millora i l’estabilitat de les persones amb trastorns de salut mental té molt a veure amb la seva inserció laboral. Per això, l’edició recent del Fòrum de Salut Mental ha tingut com a tema principal l’estigmatització que pateixen molts pacients quan intenten integrar-se al món laboral.

En la trobada hi ha participat el Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona; la Dra. Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions; la Dra. Sara Berbel, directora general de Barcelona Activa; el Dr. Leandro Tacons, coordinador institucional de l’Agrupació AMMFEINA; el Dr. Pere Bonet, president del clúster Salut Mental de Catalunya; el Dr. Emilio Rojo, professor de l’àrea de Psiquiatria de UIC Barcelona; el Dr. Jesús Honorato, catedràtic de Farmacologia per la Universitat de Navarra; i el Dr. Boi Ruiz, director de la Càtedra de Gestió Sanitària i Polítiques de Salut i de l’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona.

El document descarregable recull els deu punts clau en l’actualitat de la inserció laboral en salut mental entre els quals destaquen la precarietat laboral com un nou factor de risc per a la salut mental, la creació de noves estratègies col·laboratives, el nou paradigma de la no-exclusió, un nou abordatge acadèmic de la salut mental o el paper dels mitjans de comunicació en l’estigmatització social d’aquests trastorns.