21/09/2018

El magistrat Del Moral i el catedràtic Silva analitzen la figura del ‘compliance officer’ a UIC Barcelona

Han abordat la possible imputació de directius i compliance officers davant una eventual responsabilitat penal corporativa.

El magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem Antonio del Moral i el catedràtic de Dret penal de la UPF Jesús-María Silva han participat en el II Fòrum de debat sobre compliance i govern corporatiu organitzat el 17 de setembre per la Facultat de Dret de UIC Barcelona.

La trobada, dirigida pel director del Màster Universitari en Ciberdelinqüència i advocat penalista a Molins Defensa Penal, José Ramón Agustina, ha reunit més de 150 experts al Campus Barcelona. Professionals del sector que han analitzat la figura del compliance officer, la seva imputació penal i la de directius d’empreses, així com els límits a l’hora d’assumir responsabilitats.

En aquest sentit, Silva ha sostingut que “un administrador d’empresa respon dels fets dels quals pot ser considerat autor directe” i ha assenyalat que l’autoria mediata és bastant “improbable”. Respecte a la figura del compliance officer, el catedràtic ha considerat que a Espanya la figura del vigilant i supervisor del compliment normatiu no es pot equiparar a la del dret anglosaxó i que “tampoc sembla que l’organització de l’empresa a Espanya s’hagi basat en la noció del ‘compliance officer’”. Silva ha destacat que als Estats Units es tractaria d’un directiu pertanyent a l’alta direcció mentre que “en l’ordenament jurídic espanyol no sembla que s’estigui configurant d’aquesta manera”.

Per part seva, el magistrat Del Moral ha sostingut que per als directius no ha canviat res i que, en línia amb la reflexió de Silva, els responsables de l’il·lícit penal són aquells que l’hagin comès. També ha destacat que “en dret penal cal aixecar sempre el vel”, amb independència que ara també les persones jurídiques puguin i hagin d’assumir responsabilitats penals.