07/06/2018

El professor Iñaki Baquero cedeix una part del seu arxiu familiar als fons de UIC Barcelona School of Architecture

La donació consisteix en centenars de revistes especialitzades en l’àmbit de l’arquitectura publicades a Catalunya, Espanya i França des dels anys cinquanta

Iñaki Baquero, professor de l’Àrea de Projectes de UIC Barcelona School of Architecture, ha donat una part de l’arxiu del seu pare, Manuel Baquero, als fons de l’escola. Manuel Baquero, catedràtic de Dibuix per la Universitat Politècnica de Catalunya, va morir l’any passat després d’una llarga carrera professional com a arquitecte i professor universitari.

El material donat el componen diversos centenars de revistes especialitzades en l’àmbit de l’arquitectura, el disseny i l’urbanisme que abasten un període temporal que s’estén des de començaments dels anys cinquanta fins a l’actualitat. La donació té, per tant, un gran valor històric i serà, a partir d’ara, una font de consulta privilegiada per al professorat i l’alumnat de UIC Barcelona School of Architecture. 

“Crec que és el millor homenatge que podem fer a algú que ha dedicat molt esforç a col·leccionar totes aquestes publicacions. Hem de valorar que, fa quaranta o cinquanta anys, l’accés a la informació no era tan fàcil com ara i calia anar a buscar les revistes cada mes a llibreries especialitzades. Descobrir a través d’aquestes revistes les novetats que oferia el sector o els projectes de nova creació en l’àmbit del disseny i l’arquitectura havia de ser un acte molt emocionant”, destaca el professor Iñaki Baquero.

Els fons donats inclouen nombrosos exemplars de revistes de referència durant la postguerra espanyola en l’àmbit arquitectònic com, per exemple, Informes de la Construcción, Temas de Arquitectura y Urbanismo o Hogar y Arquitectura, tres referents de la difusió de l’arquitectura de mitjan segle passat. També destaquen, pel seu gran valor, els exemplars corresponents a publicacions catalanes ja desaparegudes com CAU: construcción, arquitectura, urbanismo —considerada encara avui un referent periodístic i del disseny gràfic del segle XX a Espanya— o Jano Arquitectura —publicació catalana que va destacar pel seu enfocament humanístic de l’arquitectura i el disseny—.

Als fons catalans i espanyols se sumen, a més a més, exemplars de revistes internacionals de prestigi, com les franceses L’Architecture d’aujourd-hui i L’Architecture de Lumière, o la revista belga Acier-Stahl-Steel. 

“Malgrat que gran part d’aquestes revistes ja estan en format digital i que d’altres estan deteriorades per l’ús, crec que és un luxe poder visitar-les físicament, anar passant les pàgines a través del tacte o gaudir de l’olor del paper envellit”, conclou Baquero.