- Més vistos
- Darrera visualització
El professor Juan José Guardia participa com a expert en un debat sobre les transformacions en l’educació concertada
El jurista ha participat en la ponència “Transformacions en l’educació concertada espanyola: anàlisi de la LOMLOE i les seves implicacions” juntament amb altres professors i experts
Juan José Guardia, vicedegà de la Facultat de Dret de UIC Barcelona, ha estat un dels ponents convidats en el debat organitzat per la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) sobre la situació dels centres concentrats arran de la Llei orgànica 3/2020 i l’impacte futur que tindrà en l’educació concertada, celebrat a Madrid el dimarts 17 de setembre.
En aquest acte, moderat per José María Beneyto, director de la Fundació Ciutadania i Valors (FUNCIVA), Juan José Guardia, Miguel Ángel Rodríguez Blanco, catedràtic de la Universitat d’Alcalá, i Marcos González, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid, van analitzar les transformacions en l’educació concertada a Espanya arran de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació (LOMLOE), explorant les seves principals novetats, implicacions jurídiques i pràctiques, així com les crítiques i controvèrsies generades.
Van generar especial debat qüestions com les diferències de models entre comunitats autònomes o l’eliminació del concepte “demanda social” com a criteri per subscriure concerts i les disposicions sobre el finançament de l’ensenyament concertat. Juan José Guardia va parlar des de l’àmbit legal del passat i futur del concert, del perill de les promeses legislatives i sobre l’educació diferencial. L’expert va assenyalar que “el concert educatiu no respon a un fenomen sociològic, com el baby boom, sinó que és resultat del pacte constitucional consagrat en l’article 27.9 de la Constitució Espanyola”.
El professor Juan José Guardia ha contribuït amb la seva recerca a l’estudi i l’evolució dels drets educatius a Espanya amb publicacions com “Conciertos educativos y régimen de copago en España. Entre la ficción y la realidad", a la Revista General de Derecho Administrativo (2022) i “Libertad de enseñanza y libertad de establecimiento (art. 49 TFUE)”, publicat a la Revista Jurídica de Catalunya (2023).