10/01/2019

El projecte CONCORD, liderat per la Dra. Rosalía Rodríguez, rep finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats

CONCORD ha estat un dels tres projectes bilaterals entre Espanya i el Japó seleccionats per l'Agència Estatal de Recerca i la Japanese Medical Research Agency, desenvolupats per joves investigadors en l'àrea de la nanomedicina

Amb el títol “Drug delivery targeting Brain CPT1: a novel nanomedicine-based approach to fight obesity and cancer”, el projecte CONCORD estarà liderat per la Dra. Rosalía Rodríguez, investigadora del Grup NeuroLipid de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona, per part d'Espanya. La investigadora principal de l'equip japonès és la Dra. Sabina Quader. 
 
La iniciativa forma part de la col·laboració bilateral entre Espanya i el Japó per donar suport i impulsar la feina que duen a terme joves investigadors en l'àmbit de la nanomedicina. L'objectiu del projecte CONCORD és desenvolupar i caracteritzar nanomedicines per a l'alliberament de fàrmacs que manipulin la proteïna CPT1 en neurones hipotalàmiques claus en obesitat, així com en glioblastoma. 
 
L'equip espanyol, liderat per UIC Barcelona, serà responsable de la síntesi i de les modificacions químiques dels fàrmacs amb acció en CPT1, assajos in vitro de toxicitat i validació de les nanomedicines, així com de la biodistribució i efecte de les nanomedicines en ratolins obesos. Aquest equip integra d’altres investigadors de la Universitat com la Dra. Núria Casals, directora del Grup NeuroLipid, i la Dra. Rut Fadó. Per part seva, l'equip japonès serà responsable de l'encapsulació dels fàrmacs en els nanotransportadors, la validació tant in vitro com in vivo en models de glioblastoma. 
 
Els projectes seleccionats van ser presentats pels investigadors el mes de novembre passat, al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en un simposi celebrat amb motiu del 150è aniversari de les relacions diplomàtiques entre el Japó i Espanya.
 
“El projecte representa tot un repte biomèdic, especialment en l'àmbit de la nanomedicina, ja que l'alliberament de fàrmacs a cèl·lules concretes del cervell ha estat molt poc explorat. A més a més, amb aquest tipus d'estratègies podrem manipular la proteïna CPT1, que hem vist que juga un paper clau en l’obesitat i el càncer, en cèl·lules específiques del cervell, que eviten els efectes no desitjats en altres cèl·lules tant a nivell central com perifèric”, assegura la Dra. Rodríguez. “A més a més, la concessió d'aquest projecte bilateral ens permetrà reforçar les col·laboracions entre les institucions dels dos països i, especialment, reforçar la internacionalitat de la recerca a UIC Barcelona”.