- Més vistos
- Darrera visualització
El rabí principal de Catalunya i un arquitecte palestí, ponents en la conferència “Israel i Palestina” de la Facultat d’Humanitats
Meir Shimon Bar Hen i Ahmed Al Khatib Aiesh han analitzat el conflicte i han destacat en tot moment que “es tracta d’un problema polític, no d’una guerra religiosa”
En el marc del cicle de conferències Temes Actuals d’Història, organitzat pel professor de la Facultat d’Humanitats Josep Serrano, UIC Barcelona ha acollit aquest dilluns la conferència “Israel i Palestina” per tractar el conflicte a càrrec de Meir Shimon Bar Hen, rabí principal de Barcelona i Catalunya de la comunitat jueva ortodoxa, i Ahmed Al Khatib Aiesh, arquitecte d’origen palestí.
Els dos ponents han destacat en tot moment que es tracta d’una guerra que emana de la política i no de la religió. El rabí ha afirmat que l’acord entre pobles és possible, però que el problema són els mandataris: “Si no hi ha polítics, no hi ha guerres. El poble palestí necessita persones que puguin governar per al poble, sense cap interès personal, amb idees blanques, sense odi i amb afany de construcció”, ha assegurat Meir Shimon Bar Hen.
Per la seva banda, Ahmed Al Khatib Aiesh, arquitecte espanyol d’origen palestí, que va deixar el seu país el 1967 “per obligació”, ha remarcat en el seu discurs la importància de diferenciar bé entre la identitat o l’origen d’una persona i la religió: “Aquesta confusió ens ha portat a pensar que hi ha un conflicte entre jueus i palestins, i no és així. Si el problema fos la religió, el rabí i jo no ens asseuríem aquí junts”.
Els dos ponents també han analitzat la situació actual de la guerra, han destacat la quantitat de civils morts, molts dels quals són nens, i han mostrat la seva preocupació per la incertesa sobre el final de la guerra actual. “És possible la pau entre els pobles? Sí. És possible la pau entre polítics? No.”, ha assegurat l’arquitecte després d’afirmar que “el procés de pau és impossible mentre existeixi el moviment sionista”.
Sobre la pau, el rabí ha volgut compartir una reflexió vital amb els alumnes: “La paraula pau és una paraula molt forta, només la pot fer Déu; nosaltres només podem aconseguir la tranquil·litat (…). El problema és viure junts acceptant la diferència i hi ha gent que no està preparada per fer-ho”, ha conclòs el religiós.
Aquesta conferència és la segona sessió del cicle de conferències Temes Actuals d’Història, organitzades per la Facultat d’Humanitats.