- Més vistos
- Darrera visualització
Els espais verds a les ciutats sempre tenen un efecte positiu en la salut?
Aquest va ser el tema de debat de la darrera edició del cafè col·loqui que impulsa l’Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients, i que va tenir lloc dimarts al Campus Sant Cugat. Aquesta activitat es consolida com un fòrum informal sobre salut pública obert mensualment a alumnes, professors i personal no docent, per debatre temes d’actualitat en l’àmbit de la salut pública.
Dimarts es va posar sobre la taula si els espais verds sempre tenen un efecte positiu en la salut. Hi ha estudis que demostren que els espais verds –i blaus– són beneficiosos psicològicament i físicament: per al sistema cardiovascular, per la prevenció de la diabetis tipus 2, de l’obesitat, de l’estrès, per assolir embarassos a terme, etc.
Però també es van posar sobre la taula altres riscos o problemes, com ara les al·lèrgies, els traumatismes que pot generar l’exercici físic als parcs o l’exposició als raigs ultraviolats. També es van relacionar les zones més desfavorides amb els problemes de salut: com són els parcs insalubres a causa de criminalitat o estupefaents, en alguns casos.
Durant el cafè, els assistents van coincidir que sovint en les solucions per evitar o pal·liar aquests efectes negatius hi ha implicats molts agents, tant en l’àmbit polític, com social i educatiu.
Des que es van instaurar els cafès col·loqui, a l’octubre de 2014, s’han tractat múltiples temes d’interès sobre salut pública, com les vacunacions, el virus de l’Ebola, el canvi climàtic, el consum de carn vermella o els aliments transgènics.
El proper cafè col·loqui tindrà lloc el 25 d’abril, s’emmarcarà en la Setmana Cultural i tractarà sobre el vi en la nostra societat i els efectes que té sobre la salut.