28/11/2018

Els estudiants de quart curs del Grau en Infermeria organitzen la cinquena edició de la Jornada d'Abordatge Interdisciplinari a l'Ancià

En l'edició d'aquest any, la jornada s'ha centrat en la comunicació amb el pacient en situació terminal

El dilluns 5 de novembre el Campus Sant Cugat va acollir la cinquena Jornada d'Abordatge Interdisciplinari a l'Ancià, un congrés organitzat i liderat pels estudiants de quart d'Infermeria. Aquest any, els alumnes han volgut fer visible la importància de l'atenció i de les cures als pacients terminals i als seus familiars. 
 
La Dra. Cristina Monforte, directora del Departament d'Infermeria, va ser l'encarregada de presentar la jornada i donar la benvinguda als assistents. Després de les seves paraules, va tenir lloc la taula rodona “La comunicació a pacients en situació de final de vida”. Moderada per Héctor Ruiz, en la taula hi van participar la Dra. Monforte i la Dra. Iris Crespo, psicòloga i professora de UIC Barcelona, totes dues investigadores de la Càtedra WeCare; la Dra. Pilar Loncan, doctora de l'equip assistencial de la Fundació Sociosanitària Santa Susanna en la unitat de PADES de Geriatria i Medicina Pal·liativa; i Ma Teresa Blázquez, familiar d'un pacient que va rebre cures pal·liatives. 
 
En la segona part de la jornada, es van realitzar dues taules de comunicacions, moderades per Sara Font i Patricia Martín, en les quals es van presentar estudis elaborats pels mateixos alumnes. Aspectes com la importància de la formació als estudiants d'Infermeria, als professionals de la salut i als familiars per poder abordar de manera adequada la comunicació amb persones al final de la vida; o la necessitat de formació específica davant situacions complexes com són el delírium i la demència van ser algunes de les principals conclusions obtingudes. 
 
Després de les ponències, la Dra. Mariona Guerrero i la Dra. Andrea Rodríguez van liderar un taller centrat en la comunicació amb els pacients, familiars i equip en l'etapa final de la vida. S’hi va projectar un dels vídeos participants en el WeCare Festival, titulat “The transformation process for Palliative Care Professionals: The Methamorphosis”. 
Abans d’acabar la jornada, Isabel Fuster, presidenta del Comitè Científic, va fer la lectura de les conclusions, i va tenir lloc el lliurament dels premis a les millors comunicacions. El primer premi d'aquest any, becat per l'editorial Panamericana, va recaure en Delia Mora, Isabel Fuster i Patricia Martín per la comunicació “La comunicació davant la sedació terminal en el final de la vida”. El segon premi, becat per la Càtedra Hestia, va ser per a Jorge Puyuelo, Alba Franco, Sara Font i Anna Escriu per la comunicació “Experiències dels familiars de pacients en situació terminal amb delírium”. 
 
Teresa Cerezo, infermera referent de gestió de cures en el procés de dol i acompanyament a l'Hospital Universitari General de Catalunya, i Sergi Maycas, president del Comitè Organitzador, van ser els encarregats de clausurar la cinquena edició de la Jornada d'Abordatge Interdisciplinari a l'Ancià.