- Més vistos
- Darrera visualització
Els professors Maria Fitó i Francesc Robert analitzen el futur de la ràdio en el Congrés Internacional organitzat per la Cadena Ser
UIC Barcelona ha participat en el Congrés Internacional de la Ràdio, organitzat per la Cadena Ser i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, amb les ponències dels docents i investigadors Maria Fitó i Francesc Robert, que s’ha celebrat el 15 i 16 de novembre al CaixaForum de Barcelona
Amb el lema “Present i futur de l’àudio”, l’esdeveniment ha aplegat més de 100 ponents d’una desena de països, entre periodistes, comunicadors, investigadors, directius, publicistes i docents. Les ponències han girat entorn d’àrees com els nous models de consum, l’evolució de les narratives o el mesurament de les audiències.
Francesc Robert-Agell, professor associat i investigador de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, ha participat com a ponent en la sessió de “Sostenibilitat dels actuals models de negoci del broadcast. Escenaris de futur”. “A diferència d’altres mitjans tradicionals que han perdut audiència amb la digitalització, la ràdio ha trobat noves maneres de captar nous oients”, destaca Agell. El docent de UIC Barcelona afegeix que la ràdio segueix sent un espai de professionalització que “habilita l’estudiant per poder emprendre en un futur”. A més a més, adverteix que les poques barreres d’entrada que ofereix el pòdcast fan difícil que sigui un camp on poder “excel·lir-hi”.
Cal destacar que el 2023 Francesc Robert-Agell va presentar la seva tesi doctoral a UIC Barcelona: “El futuro de la industria de la radio privada en España. Una aplicación de la metodología prospectiva de escenarios. Prisa Radio, Ábside Media y Atresmedia Radio ante la transformación digital y el reto del envejecimiento de la población”. Agell és l’actual director d’Atresmedia Radio a Catalunya i professor associat de les assignatures d’Empresa, al grau en Periodisme, i d’Estructura del Sistema Audiovisual, al grau en Comunicació Audiovisual.
Maria Fitó, doctora en Comunicació i docent a la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, ha participat de la presentació del número 50 de Quaderns del CAC per celebrar els 100 anys de la ràdio a Espanya. “Quan començo el primer dia de curs, pregunto als estudiants si consumeixen ràdio; molts pocs alumnes aixequen la mà”, explica Fitó. Davant aquest escenari, la seva ponència ha girat entorn de la percepció de la ràdio lineal de la Generació Z. “Els joves volen controlar el contingut que consumeixen, ser els seus propis programadors, i decidir què, on i a través de quin dispositiu escolten les noves narratives”, afegeix.
El Congrés s’ha celebrat amb motiu dels 100 anys de la primera llicència de ràdio a Espanya, EAJ-1 Ràdio Barcelona, l’embrió de la posterior Cadena SER.