04/02/2021

Els professors Xavier Escribano i Bernat Torres participen en un volum monogràfic sobre el dolor

Han publicat els seus articles a la revista de filosofia Azafea de la Universitat de Salamanca.

El Dr. Xavier Escribano i el Dr. Bernat Torres, professors de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, han participat en un volum monogràfic sobre el dolor que ha publicat la revista de filosofia Azafea de la Universitat de Salamanca. Tots dos articles ofereixen aproximacions diferents sobre el concepte del dolor i s’emmarquen en la recerca de SARX (Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat) de UIC Barcelona.

Sota el títol “Experiencia álgica y expresión doliente: reflexiones a partir de Abramovic”, Xavier Escribano examina a través de la performance Lips of Thomas, de Marina Abramovic, les fissures i les paradoxes que planteja un possible circuit interpersonal del dolor en el qual es diferencien quatre moments: l’experiència àlgica, l’expressió dolençosa, el reconeixement i el comportament d’ajuda.

Per la seva banda, Bernat Torres fa una comparació de la postura platònica i la fenomenologia amb relació al dolor en l’article “Paradoxes of pain: a dialogue between Plato and contemporary phenomenology”. El professor de la Facultat pren com a punt de partida l’article “The Experiential Paradoxes of Pain” (‘Les paradoxes experiencials del dolor’) de Drew Leder, per aprofundir en el caràcter essencialment liminar del dolor i centrar-se en les dues paradoxes que presenta: una, que descriu el dolor com una sensació i a la vegada com una interpretació, i l’altra, que el descriu com una experiència destructiva però també productiva. El treball descobreix que l’enfocament platònic del dolor no està tan lluny del fenomenològic.

 

Treballs de referència:

Escribano, X (2020). Experiencia álgica y expresión doliente: reflexiones a partir de AbramovicRevista Azafea. Vol. 22 (2020): Filosofia del dolor, articles, pàgines 9-23 https://doi.org/10.14201/azafea202022923

Torres, B (2020). Paradoxes of pain: a dialogue between Plato and contemporary phenomenologyRevista Azafea. Vol. 22 (2020): Filosofia del dolor, articles, pàgines 49-65 https://doi.org/10.14201/azafea2020224965