14/11/2019

Enginyers militars del segle XVIII van aplicar coneixements matemàtics en la construcció de fortaleses en forma de ferradura

Així es recull en una recerca que Josep Lluís i Ginovart acaba de presentar en el congrés internacional d’ICOFORT, celebrat a Cartagena

Enginyers militars espanyols del segle XVIII van construir una sèrie de fortificacions en forma de ferradura sobre la base del coneixement matemàtic del Real Cos d’Enginyers Militars (1711) i de l’Acadèmia de Matemàtiques de Barcelona (1720), institucions creades pel rei Felip V i que van suposar la introducció del pensament il·lustrat a Espanya. Així es recull en l’estudi “Antecedents, traça i disseny de la fortificació no poligonal en la defensa militar espanyola”, realitzat pel director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart, en col·laboració amb l’alumna Cinta Lluís i Teruel. Les conclusions de l’estudi han estat presentades durant el congrés internacional de l’International Scientific Committee on Fortifications and Military Heritage (ICOFORT), celebrat a Cartagena entre els dies 23 i 26 d’octubre.

“Basant-se en els coneixements d’aritmètica i geometria, els enginyers de l’època van construir una sèrie de bateries en forma de ferradura com a plataforma pirobalística. La difusió del traçat de l’el·lipse, mitjançant el mètode de la corda, i de l’oval, en els tractats d’arquitectura militar de finals de finals del segle XVI, plantegen el debat sobre l’escala d’aquestes fortificacions”, explica Josep Lluís i Ginovart. “La recerca conclou que, en aquest cas, aquesta discussió clàssica de l’ellipsis et ovum té un caràcter merament lingüístic des del punt de vista de la matemàtica aplicada, ja que les aproximacions geomètriques per a aquestes fortificacions revelen una diferència de mesura inapreciable a aquesta escala constructiva”, conclou.

L’ICOFORT està impulsat per l’Associació d’Amics del Castell de Montjuïc i el Ministeri de Defensa del Govern d’Espanya. Es tracta d’una trobada acadèmica internacional que pretén fomentar la divulgació del coneixement sobre el patrimoni militar espanyol de finals dels segles XVIII i XIX. Josep Lluís i Ginovart és membre, a més a més, del comitè internacional International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) que, actualment, a l’empara de la UNESCO, treballa en la redacció de la “Carta d’ICOFORT sobre Fortificacions i Patrimoni vinculat: pautes per a la protecció, conservació i interpretació”.