04/06/2019

Esther Jiménez: “Les empreses mitjanes mostren menys sensibilització pels temes d'igualtat”

La degana de la Facultat d'Educació publica al costat del Dr. Marc Grau del IESF i a la Dra. Chinchilla l'informe “Bones pràctiques per a la gestió del talent i la millora de la competitivitat en l'empresa”

La degana de la Facultat d'Educació, Esther Jiménez, ha publicat al costat del Dr. Marc Grau, de l'Institut d'Estudis Superiors de la Família i a la Dra. Nuria Chinchilla l'informe “Bones pràctiques per a la gestió del talent i la millora de la competitivitat en l'empresa”, en el qual han participat més de 100 empreses. Jiménez, com a investigadora principal i professora lectora en IESE Business School així com Chinchilla, directora de l'estudi, i Grau destaquen entre les principals conclusions que “les empreses mitjanes (de 50 a 199 treballadors) mostren menys comunicació i sensibilització pels temes d'igualtat”.

A la presentació de l'estudi, que es va dur a terme el 31 de maig, hi va assistir la secretària d'Estat d'Igualtat del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Soledad Murillo. En l'acte es van analitzar diverses dades extretes de l'informe com que en les companyies analitzades, la bretxa salarial arriba al 18,7 %. Una dada rellevant si es constata que el 63 % de les empreses participants no ha fet mai un estudi sobre la bretxa salarial.

L'informe “Bones pràctiques per a la gestió del talent i la millora de la competitivitat en l'empresa” també assenyala que, en l'últim exercici, s'ha reclutat un terç més d'homes que de dones i s'ha promocionat una quarta part més d'homes. Així mateix, només el 55 % de les empreses fa referència explícita en el codi ètic sobre conciliació i un 60 % sobre igualtat efectiva.

Els resultats també constaten que el 77 % de les empreses fomenta la diversitat de gènere en l'alta direcció i que, del més de centenar d'empreses que han participat en l'estudi, el 62 % afirma que disposa de polítiques d'igualtat d'oportunitats. El 97 % d'aquestes companyies afirma que haurien d'incloure's indicadors de diversitat en el quadre de comandaments de la Direcció. Només el 55 % de les empreses fa referència explícita en el codi ètic sobre conciliació i un 60 % sobre igualtat efectiva.

Finalment, totes dues investigadores conclouen que en el sector energètic, el 67 % considera la diversitat de gènere com una prioritat en la promoció, mentre que en el sector Life Sciences (20 %) i en el de serveis (27 %) ho veuen com una prioritat menor.