- Més vistos
- Darrera visualització
Eugenio Bregolat: “Els Estats Units i qualsevol altre país que no estigui cec està atemorit davant el creixement de la Xina”
L’exambaixador d’Espanya a la Xina, Eugeni Bregolat, va impartir la conferència ‘El creixement econòmic de la Xina i el seu impacte sobre l’ordre mundial’ a alumnes de la Facultat de Dret de UIC Barcelona, en el marc de les conferències de formació contínua. Bregolat va explicar que totes les previsions apunten que el 2050 el PIB a preus de mercat de la Xina “serà un 45 % més gran que el dels Estats Units”.
El diplomàtic va recordar que, actualment, el PIB xinès suposa un 16 % del PIB mundial, quan l’any 1978 significava l’1,6 %, el que demostra el creixement espectacular del país asiàtic. Contràriament, el PIB dels Estats Units suposa ara el 23,3 % del PIB global davant el 37,5 % que representava el 1978.
Bregolat, que també va ser ambaixador a Rússia, va comparar la situació econòmica de la Xina amb la d’altres països. En aquest sentit, ha assenyalat que el PIB de la Xina “és cinc vegades més gran que el de l’Índia, tot i que fa 40 anys era molt semblant”.
En la seva intervenció, el ponent també es va referir al sector universitari a la Xina i va comentar que en l’actualitat es graduen vuit milions de joves cada any. A més a més, ha explicat que, segons els seus càlculs, entre 2015 i 2035 es graduaran 200 milions d’universitaris, “dels quals el 60 % seran enginyers i científics”, quan “tota la població laboral als Estats Units és de 165 milions de persones”.
Així mateix, va destacar que la classe mitjana xinesa s’ha disparat en els últims anys –més de 300 milions de persones– gràcies a la “privatització del sector immobiliari” i els salaris “estan al nivell de Portugal o Grècia”.
Davant d’aquest creixement econòmic, Bregolat va explicar que, segons el Banc Mundial, “la Xina ha fet en una generació el que a altres països els ha costat segles”, encara que va admetre que “això no treu que no tinguin grans problemes”.
“Amb una població de 1.500 milions d’habitants, han tingut una migració de 600 milions de persones del camp a la ciutat, la població està envellint, cada vegada hi ha més disparitat de rendes entre regions i tenen necessitat de canviar el model econòmic, basat en inversions i exportacions”, va concloure.