11/12/2020

Expertes aborden a UIC Barcelona la representació de la violència de gènere en els mitjans de comunicació, campanyes públiques i xarxes socials

La taula rodona la van organitzar, de manera conjunta, la Unitat d’Igualtat i la Facultat de Ciències de la Comunicació

El 10 de desembre passat, UIC Barcelona va acollir la taula rodona “La violència de gènere i el seu reflex en la societat”, organitzada conjuntament per la Unitat d’Igualtat del Vicerectorat de Comunitat Universitària i la Facultat de Ciències de la Comunicació. En la sessió, celebrada en format en línia, expertes en l’àmbit de la comunicació van analitzar qüestions relacionades amb la representació de la violència de gènere en els mitjans de comunicació, les campanyes públiques i les xarxes socials. La taula va estar moderada per Consuelo León, responsable de la Unitat d’Igualtat i directora de l’Observatori de Polítiques Familiars de UIC Barcelona.

En la taula, hi va participar la vicedegana d’alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, Elisa Regadera, que va dur a terme la presentació “Campanyes de sensibilització a Espanya sobre violència de gènere durant la COVID-19”. En la seva intervenció, va analitzar les campanyes comunicatives dutes a terme per diferents administracions públiques des de l’inici de la pandèmia i va destacar l’absència d’imatges reals de violència enfront del que ocorria en les primeres campanyes públiques dutes a terme a Espanya per combatre aquesta xacra.

També hi va intervenir la vicedegana de recerca de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Rebeca Pardo. En la seva presentació, “El tractament de la violència de gènere en el fotoperiodisme”, va dur a terme un repàs històric pels escassos reportatges fotoperiodístics que van abordar la violència des dels anys 80 i va reflexionar sobre qüestions ètiques vinculades amb la difusió d’imatges reals de les víctimes.

A continuació, María Ángeles Cabrera, professora titular de Periodisme a la Universitat de Màlaga, va presentar el videojoc “Diana frente al espejo”, desenvolupat conjuntament per l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Màlaga i la Càtedra Estratègica d’Interactivitat i Disseny d’Experiències, que ella mateixa dirigeix. El projecte es va basar en el desenvolupament d’un joc de rol amb finalitats didàctiques i preventives, mitjançant l’ús de tecnologia de recreació virtual de 360º i cinemàtica amb actors reals.

La sessió es va tancar amb la intervenció de la mestra i doctora en Psicologia Social per la Universitat Autònoma de Barcelona Marisa Vázquez Martínez, que va exposar “La violència de gènere en les i els adolescents espanyols. Una aproximació des de la recerca”. En la seva intervenció, va cridar l’atenció sobre les dades extretes de la macroenquesta sobre violència de gènere duta a terme pel Ministeri d’Igualtat fa un any i que demostra que més d’un 19 % de dones menors de 25 anys reconeixen haver sofert algun tipus de violència física o sexual per part de les seves parelles o exparelles. Vázquez Martínez va insistir en la necessitat de qüestionar, des dels entorns professionals i educatius, el motiu pel qual adolescents que han participat en programes de formació sobre violència de gènere acabin reproduint i desenvolupant comportaments violents.