- Més vistos
- Darrera visualització
Experts aposten per investigar en sostenibilitat i implicar-hi la ciutadania per visibilitzar l’acció climàtica
Especialistes d’entitats i universitats catalanes han posat sobre la taula la necessitat d’investigar en sostenibilitat i implicar-hi la ciutadania per visibilitzar l’acció climàtica durant la jornada ‘Fer ciència amb consciència’, organitzada per la Facultat de Ciències de l’Educació de UIC Barcelona amb motiu del Dia Mundial de la Consciència
Durant la sessió, els experts han compartit diferents projectes que duen a terme en matèria de sostenibilitat i han debatut com es pot contribuir a una societat més justa i ecològica des de l’àmbit universitari.
Entre els projectes desenvolupats per investigadors de UIC Barcelona destaquen el mesurament de l’impacte de les accions climàtiques a la Universitat i des de la Universitat, per desenvolupar solucions sostenibles com ara arbres luminescents, d’arquitectura; el desenvolupament d’un cosmètic lliure de plàstic i d’aigua a l’àrea de bioenginyeria; o el projecte Erasmus+ d’urbanisme, mitjançant el qual es promocionen ciutats neutres de carboni. També es va abordar la restauració de les lleres fluvials a través de la participació ciutadana.
Els professors de UIC Barcelona que han donat a conèixer aquestes iniciatives són Jordi Roviras, Marta Benages, Lorenzo Chelleri i Alberto T. Estévez, del Departament d’Arquitectura; Román Pérez, de Ciències Bàsiques; i Sílvia Albareda, d’Educació.
Els participants a la jornada han destacat la necessitat de treballar des de la interdisciplinarietat. En aquesta línia, el professor d’Arquitectura Jordi Roviras ha assegurat que “la solució passa per fer un projecte de base que aprofiti al màxim les sinergies”.
També han participat en la jornada Ferran Casamitjana, de Càritas Diocesana de Barcelona; Pedro Losantos, tècnic d’Acció Climàtica, cap del programa UPC Sostenible i Elena Boadas, doctora en Educació, especialitzada en entitats ambientals de la Universitat Ramon Llull. Tots han compartit experiències de bones pràctiques en sostenibilitat, en molts casos invisibles i difícils de mesurar, que realitzen en les seves tasques diàries.
A l’inici de l’acte, el vicerector de Recerca, Innovació i Transferència del Coneixement de UIC Barcelona, Conrado Aparicio, ha destacat la importància de celebrar jornades com aquesta, que “impulsen accions transversals cap a la sostenibilitat global amb la implicació de la ciutadania a la ciència”.
Aquesta jornada és una de les activitats de transferència del coneixement de l’SGR en Sostenibilitat i Educació Integral (SEI) amb el projecte “Mesurar l’impacte positiu de les accions fetes per mitigar el canvi climàtic. Educació climàtica a la Universitat i des de la Universitat”, finançat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
La jornada “Fer ciència amb consciència” representa una punta d’iceberg del compromís de UIC Barcelona per continuar treballant en aquesta direcció, promovent la col·laboració entre investigadors, institucions i ciutadans.