29/03/2019

Experts del Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional i el TSJC debaten a UIC Barcelona les novetats i els reptes en litigiositat

La jornada ha estat organitzada amb l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals 

Magistrats, advocats i assessors fiscals s'han reunit a UIC Barcelona per debatre la situació actual de la litigiositat tributària en una jornada organitzada per l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals, AEDAF.

En la jornada, hi ha participat el magistrat de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, Dimitry Berberoff; el president de la Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa de l'Audiència Nacional, Jesús María Calderón; la presidenta de la Secció Primera de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC, María Abelleira i el president del Tribunal Econòmic Administratiu Regional de Catalunya, Xavier Suñé, entre d’altres.

També hi ha participat el professor de Dret Financer i Tributari de UIC Barcelona i advocat de l'Estat en excedència, el Dr. Jordi de Juan, que ha sostingut que “per fer prevenció de la controvèrsia fiscal cal tenir una radiografia precisa del que es discuteix en els nostres tribunals, administratius i jurisdiccionals”. El també soci de Tax Controversy d’EY ha considerat que “per això, jornades com la d'avui convocada a UIC Barcelona i que l’AEDAF organitza amb certa periodicitat poden ser-nos de gran utilitat per mesurar l'estat actual de la controvèrsia fiscal”.

Per la seva banda, el delegat de l’AEDAF a Catalunya, Jordi Baqués, ha apuntat que “la creixent litigiositat està arribant a col·lapsar alguns tribunals i que és urgent un canvi en la manera de resoldre els conflictes tributaris”. Explica el delegat de l’AEDAF que aquests conflictes acumulen més de 300.000 assumptes en les diferents instàncies”. 

Baqués ha explicat que “estadísticament, més de la meitat seran dictaminats a favor del contribuent. Això significa, que la nostra Administració Tributària realitza regularitzacions que no haurien d'haver-se plantejat mai i que aquest “gallet fàcil” fa que el ciutadà pateixi amb massa freqüència situacions injustes. Els poders públics haurien de reflexionar sobre les raons per les quals això succeeix”.