- Més vistos
- Darrera visualització
Foros 2021 aprofundeix en la nova mirada de l'arquitectura i en les transformacions sistèmiques derivades de la COVID-19
Sota el títol “Expectations”, aquesta nova edició comença el 27 de gener i s'allargarà fins a finals d'abril amb dues conferències al mes
El cicle de conferències Foros de UIC Barcelona School of Architecture, cita anual imprescindible en l'àmbit de l'arquitectura i l'urbanisme, posa en marxa una nova edició en format en línia que s'estendrà des del 27 de gener fins al 28 d'abril.
Sota el títol “Expectations” (“Expectatives”), Foros 2021 conduirà les reflexions al voltant de l'escenari de reconstrucció derivat de la crisi de la COVID-19 en tots els àmbits de la societat, posant en especial el focus en l'àmbit de l'arquitectura i l'urbanisme. El cicle està dirigit, per tercer any consecutiu, pels professors Guillem Carabí i Fredy Massad. “És necessari i responsable adoptar una nova mirada ètica, política, econòmica, social, d'hàbits i costums. Ja no són vàlids els bons propòsits pel medi ambient, l'economia circular, la sostenibilitat, el reciclatge o el repartiment dels béns de producció. Tenim la responsabilitat d'incorporar tots aquests elements sense dilació i sense solució de continuïtat. El planeta ja no avisa, es rebel·la”, expliquen.
Dues conferències al mes en format en línia
El cicle s'inaugura el 27 de gener amb la conferència de l'arquitecta xilena Cazú Zegers, referent de l'arquitectura llatinoamericana contemporània. Els seus projectes arquitectònics, com el premiat Hotel Tierra Patagonia (Hotel del Viento), indaguen en la relació entre arquitectura i territori des d'una visió poètica que posa en valor el lloc i les seves cultures. Ha exercit com a professora en diverses escoles i universitats, com la Yale School of Architecture, la Universitat de Talca o la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile. El 2019 va ser reconeguda com un dels divuit millors arquitectes vius del món per la revista Elle Decor NY i, el 2020, la revista Forbes la va incloure en la seva llista “Arquitectes llatinoamericans que derroquen barreres”.
La segona conferència tindrà lloc el 10 de febrer, amb la intervenció del conegut economista català Santiago Niño-Becerra. Catedràtic d'Economia Econòmica per la Universitat Ramon Llull, ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen El crash del 2010 (2009), La economía. Una historia muy personal (2015) o el seu recent Capitalismo (1679-2065), editat el 2020. Col·labora en un bon nombre de mitjans de comunicació nacionals i internacionals i ofereix conferències tant a escala estatal com internacional.
El 24 de febrer, intervindrà a Foros 2021 l'historiador i crític d'arquitectura holandès Hans Ibelings. És editor del The Architecture Observer (Mont-real/Amsterdam) i ensenya a la Facultat d'Arquitectura, Paisatge i Disseny John H. Daniels de la Universitat de Toronto. Abans de traslladar-se al Canadà el 2012, va ser editor i redactor d'A10 - new European architecture, una revista que va fundar el 2004 juntament amb el dissenyador gràfic Arjan Groot. Anteriorment, va destacar com a autor d'un reeixit llibre, titulat Supermodernism: Architecture in the Age of Globalization.
El cicle continua el 10 de març amb la conferència de la historiadora de l'art portuguesa Dalila Rodrigues, actual directora del monestir dels Jerònims i de la torre de Belém, a Lisboa. Té una llarga experiència al capdavant de diversos museus i centres d'art a Portugal, ha dirigit el Museu Nacional Grão Vasco, el Museu Nacional d'Art Antic o la Casa de les Històries Paula Rego. Exerceix, a més a més, com a professora catedràtica convidada del Col·legi de les Arts de la Universitat de Coïmbra, investigadora del Centre d'Estudis d'Art, Arqueologia i Ciències del Patrimoni (CEAACP) i va ser vocal del Consell Directiu de l'Associació Triennal d'Arquitectura de Lisboa.
El 24 de març, intervindrà a Foros 2021 l'escriptor, activista i professor del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Madrid, Jorge Riechmann. A més a més dels seus poemaris, Riechmann ha destacat en els últims anys per assajos de gran lucidesa com ¿Derrotó el smartphone al movimiento ecologista? (2016), ¿Vivir como buenos huérfanos? (2017), Ecosocialismo descalzo (2018) i Otro fin del mundo es posible (2019). Escriu, a més, el seu propi blog www.tratarde.org
El 14 d'abril serà el torn de l'arquitecte i expert en cinema Jorge Gorostiza. Ha publicat nombrosos articles i llibres sobre cinema i arquitectura des dels anys noranta i, entre els anys 2000 i 2005, va exercir com a director de la Filmoteca Canària. Participa en els jurats de nombrosos festivals cinematogràfics i imparteix conferències en escoles d'arquitectura de tot Espanya i en centres culturals.
Foros 2021 es tanca el 28 d'abril amb una conferència a càrrec del nord-americà Justin Stearns, professor associat d’Arab Crossroads Studies a la Universitat de Nova York d'Abu Dhabi. Els seus interessos de recerca se centren en la intersecció del dret, la ciència i la teologia a l'Orient Mitjà islàmic premodern i ha publicat diversos llibres i articles sobre aquestes matèries.