- Més vistos
- Darrera visualització
Foros 2022 invoca l’autoconsciència sobre el present de l’arquitectura en els seus diferents vessants i camps d’aplicació
El cicle de conferències, organitzat per UIC Barcelona School of Architecture, inaugura un nou format basat en el diàleg entre dos professionals del sector
El 9 de febrer, UIC Barcelona School of Architecture inaugura una nova edició del cicle de conferències Foros, cita anual imprescindible en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme. El programa oficial s’estendrà fins a finals d’abril amb dues sessions mensuals d'entrada lliure fins a completar aforament. Igualment, les sessions es podran seguir per streaming.
Sota el títol “The leap into the void” (“El salt al buit”), Foros 2022 pretén aprofundir en l’autoconsciència sobre el temps present de l’arquitectura en els diferents vessants i camps d’aplicació que té. Com a novetat, el cicle inaugura un nou format basat en el diàleg entre dos professionals del sector que intervindran en sessions estructurades per temes vinculats amb la pràctica arquitectònica actual i amb els reptes que afronta el sector.
El cicle està dirigit pel professor Juan Trias de Bes i coordinat des del Departament de Projectes de l’escola. “El ‘salt al buit’ expressa l’instant d’acció que se situa entre el temps de la presa de decisions i la constatació dels seus efectes. En uns certs moments de la història, les dinàmiques de l’arquitectura passen instants de naturalesa similar. Els desafiaments actuals (mediambientals, humanitaris i socioeconòmics) es presenten com a vectors que marcaran l’evolució dels temps esdevenidors, és a dir, el temps que hauran d’afrontar els qui ara estudien Arquitectura”, explica el director del cicle.
Sis sessions estructurades per temàtiques
El cicle s’inaugura el 9 de febrer amb una sessió titulada “The dissolution of functional typology” (“La dissolució de la tipologia funcional”), en la qual s’abordarà la transformació accelerada dels requeriments de l’hàbitat (models d’habitatge, espais de treball, espai urbà i fins i tot llocs d’oci) per respondre a la renovació inexorable de la realitat socioeconòmica. Aquesta primera sessió estarà protagonitzada per Luis Basabe, soci fundador de l’estudi d’arquitectura Arenas Basabe Palacios, i Rosa Rull i Bertran, sòcia fundadora de +ADDARQUITECTURA.
La segona sessió, titulada “The architect as a researcher” (“L’arquitecte com a investigador”), tindrà lloc el 23 de febrer. En la sessió, s’aprofundirà en la recerca com a espai propi de l’activitat arquitectònica i com a camp d’oportunitat per als arquitectes. En aquesta sessió intervindran Davide Zampini, director de Recerca i Desenvolupament Global de CEMEX, i Oriol Carrasco, professor de UIC Barcelona School of Architecture.
El cicle continua el 9 de març amb la sessió titulada “Evolving technologies” (“Tecnologies en evolució”), en la qual es tractarà l’evolució dels sistemes constructius associada a les tecnologies digitals i la seva adequació al marc socioeconòmic i mediambiental. En aquesta sessió, hi participarà Andrea Deplazes, arquitecte i professor del Departament d’Arquitectura de la ETH de Zuric, i de Jordi Faulí i Oller, arquitecte director de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.
La quarta sessió del cicle se celebrarà el 23 de març sota el títol “Enviromental commitment” (“Compromís mediambiental”). En la sessió, s’aprofundirà en aquest concepte recurrent en l’arquitectura i difícil d’avaluar a curt termini a través de la intervenció arquitectònica i urbana. Aquesta sessió estarà protagonitzada per Bruno Sauer, conseller delegat del Green Building Council España, i per l’arquitecte Andrés Perea Ortega, membre del comitè científic de l’Associació Sostenibilitat i Arquitectura (ASA).
El cicle continua el 6 d’abril amb la sessió “The future of tradition” (“El futur de la tradició”), en la qual s’analitzarà la importància creixent de les intervencions arquitectòniques sobre preexistències urbanes ja que són més eficients en termes constructius i energètics i la capacitat inherent que tenen per incorporar valors identitaris i tectònics en l’obra d’arquitectura. En aquesta sessió, hi intervindran Marc Aureli Santos, director dels serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, i Izaskun Chinchilla, doctora arquitecta i catedràtica de Pràctica Arquitectònica de la Bartlett School of Architecture (University College of London).
Foros 2022 es tanca el 26 d’abril amb la sessió “Evolutions of the metropolis” (“Evolucions de la metròpoli”), en la qual s’analitzaran les possibles evolucions o plantejaments estratègics de dues ciutats metropolitanes. La sessió de tancament del cicle estarà protagonitzada per Alfonso Vegara, fundador i president d’honor de la Fundació Metròpoli (centre internacional d’excel·lència dedicat a la recerca, el disseny i la innovació a les ciutats d’arreu del món), i per Josep Bohigas, director general de l’agència de desenvolupament urbà Barcelona Regional.