- Més vistos
- Darrera visualització
Friedrich Hölderlin, 250 anys després
La Facultat d’Humanitats ha volgut recordar la figura d’un autor imprescindible de la història del pensament i de la literatura universal amb motiu de l’aniversari del seu naixement.
El Saló de Graus de UIC Barcelona ha acollit una doble conferència organitzada per la Facultat d’Humanitats amb motiu del 250è aniversari del naixement de Friedrich Hölderlin, un dels grans pensadors alemanys de finals de segle XVIII i principis del XIX.
En la primera sessió de la jornada, “Hölderlin: poeta de la gratitud”, el professor de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, el Dr. Àlex Mumbrú, ha presentat la figura del pensador i poeta, un autor imprescindible de la història del pensament i de la literatura universal. Mumbrú ha centrat la seva exposició en la noció, típicament romàntica, d'escissió per explorar les diverses vies d'unificació (amor, amistat, bellesa, fusió amb la natura, acció política, etc.) que apareixen a la seva novel·la Hiperió, tot mostrant en acabat la insuficiència d'aquests diversos camins de reconciliació i la possibilitat de concebre la gratitud com a lloc des del qual cantar poèticament la vida.
Per altra banda i sota el títol “La nit del déus: Hölderlin i Novalis”, el professor titular de teoria literària de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, el Dr. Robert Caner, ha volgut mostrar la inquietud de tots dos poetes i pensadors per fer un diagnòstic espiritual de la realitat moderna del seu temps, és a dir, de l’alemanya del tombant de segle XVIII i XIX, en què conflueixen el moviment romàntic i l’idealisme alemany. Caner ha centrat la seva exposició en la percepció compartida per tots dos autors de viure en un temps crepuscular o d’ocultació dels déus, que al mateix temps es concebia com una oportunitat i una esperança en un possible renaixement espiritual de la humanitat. Per il·lustrar les seves explicacions, Caner s’ha servit de la lectura d’un fragment dels Himnes a la nit (Hymnen an die Nacht) de Novalis i de Pa i vi (Brod und Wine) de Hölderlin.