22/10/2024

Gabriel Maeztu i Daniel Oliva comparteixen la seva experiència emprenedora en el sector salut a l’inici de la 4a edició del Cicle Emprèn

Óscar Porcel, professor als graus en Bioenginyeria i Psicologia, i cofundador i soci director de Solutia i codirector del pòdcast @BioEmprendedores, va moderar la primera sessió anual del Cicle Emprèn, en què van participar Gabriel Maeztu, Alumni del grau en Medicina i cofundador i CTO d’IOMED; i Daniel Oliva, fundador i CEO d’EMILY.AI®

Daniel Oliva i Gabriel Maeztu van compartir les seves experiències empresarials de les quals van destacar la importància d’identificar problemes reals i oferir solucions innovadores. Durant la sessió, els ponents van tractar temes com el finançament, el model de negoci en el sector salut, la figura del fundador i la rellevància de la idea sobre la qual es construeix una nova empresa o producte. Tots dos van coincidir que la clau de l’èxit resideix en l’aprenentatge constant i la capacitat d’adaptar-se als canvis del mercat.

De patir el problema a trobar la solució tecnològica

Per a Gabriel Maeztu, l’experiència personal va ser el detonant de la seva iniciativa. “La meva participació neix del problema, l’he viscut”, va explicar en relatar com la dificultat per accedir a dades mèdiques va impulsar la creació d’IOMED. Aquesta empresa emergent utilitza la intel·ligència artificial per agilitzar la recopilació i l’anàlisi de dades clíniques, un servei que ja és present en 23 hospitals.

Per la seva banda, Daniel Oliva va destacar la importància de no enamorar-se d’una idea, sinó de centrar-se en el problema que es vol resoldre. “He fet més de 100 entrevistes i molts grups de discussió. És crucial no quedar-se esbiaixat per la idea inicial”, va comentar Oliva, el dispositiu del qual, de 14 cm, EMILY.AI®, està dissenyat per millorar els processos d’oxigenoteràpia.

Tant Maeztu com Oliva van subratllar la rellevància de la figura del fundador com algú que ha d’estar disposat a reinventar-se constantment. “Cada cinc mesos sento que la meva feina es reinventa”, va confessar Maeztu, mentre que Oliva va posar èmfasi en el valor d’aprendre dels altres: “Particularment m’ha tocat estudiar molt ja que vinc d’un altre sector. Per a això, l’aprenentatge sempre és més ràpid quan és transmès per una altra persona”.

Amb aquesta sessió, el Cicle Emprèn, organitzat pel Departament d’Alumni i el Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement, comença la seva quarta edició. La propera sessió comptarà amb la visita de Josep Talavera, CEO i cofundador de Mundimoto, el dimarts 19 de novembre a les 19.00 h al Saló de Graus.