05/06/2018

Gonzalo Xancó: “Marxar al Iona College ha estat de les millors decisions que he pres”

Entrevista al alumni de Dret tot just després de la seva experiència al Iona College de Nova York

Viatjar i fer esports, sobretot de motor, són dues de les seves passions, però Gonzalo Xancó ha tornat de la seva experiència al Iona College de Nova York amb objectius nous. Un any acadèmic a la ciutat que no dorm mai en què aquest llicenciat en Dret per UIC Barcelona ha descobert i aprofundit en les Relacions Internacionals. Ara, enfoca el seu futur a Brussel·les des d‘on vol aportar el seu gra de sorra. 

Pregunta: Et vas llicenciar en Dret i en comptes de decantar-te pel Màster Universitari d’Advocacia o provar el mercat laboral, vas apostar per marxar a l’estranger i obrir el ventall d’oportunitats. Què et va portar fins als Estats Units?
Resposta: Era com seguir la roda de tothom i jo volia destacar. Un amic de Dret em va dir que marxava i vaig pensar a fer-li un cop d’ull. Després l’hi vaig explicar a la meva família i em van dir: “Si vols, endavant”. D’estudiants de Dret, n’hi ha moltíssims i vaig pensar: “Com a mínim, per distingir-me el dia de demà, tinc Dret i RRII a Nova York”. 

P: Una decisió transcendental…
R: Marxar al Iona College ha estat de les millors decisions que he pres a la meva vida. 

P: Ara que has tornat a Barcelona, com definiries la teva experiència en aquesta universitat de Nova York? 
R: No tinc paraules. Una passada. 

P: Què diries que t’ha aportat l’experiència acadèmica als Estats Units?
R: Jo diria que la forma. És molt autodidacta. Tens la base i les eines i tu les fas servir. És una mica l’individualisme de cadascú i aprens molt d’això.

P: Dos sistemes totalment diferents…
R: Aquí estàs acostumat que tenir un manual i que a cada classe hi ha un tema nou. Allà no. Arribes i et diuen: “Tens aquests tres llibres i l’examen serà sobre això. Tu mateix”. Si no ho entens, parles amb professors, agafes més llibres, t’ajudes amb Internet… 

P: Al Iona College també pots estudiar Ciències Polítiques, per què et vas decantar per les Relacions Internacionals? 
R: Em van dir que era un títol vàlid a tot arreu, però si estudiava Ciències Polítiques només podia exercir com a politòleg als Estats Units. 

P: I què t’han aportat les RRII als teus estudis de Dret? 
R: Aquí, a UIC Barcelona, hem tractat a Dret Internacional tot el tema de les ONG, l’Organització de les Nacions Unides (ONU), la Unió Europea (UE)… Als Estats Units d’Amèrica (EUA) he aprofundit molt més en això: els objectius que persegueixen, com els duen a terme, què es pot fer i què no, les relacions entre països, etc. Ha estat com veure el funcionament, el dia a dia, d’aquests organismes i no només la teoria.

P: Després de l’experiència al Iona College, com projectes el teu futur a curt termini?
R: Ara vull buscar pràctiques en un despatx internacional i anar a Brussel·les o a Luxemburg i tractar temes europeus. Vull anar-me’n fora o si puc, entrar a la Comissió Europea. 

P: I a llarg termini? 
R: Al principi m’agradaria alguna cosa més de tipus econòmic i més endavant, alguna cosa més humanitària. 

P: Creus que l’oportunitat d’anar a estudiar a Nova York t’ha obert portes?
R: Moltes. Jo crec que tenir la doble titulació a Espanya i als EUA m’obrirà unes portes impressionants. I el fet d’anar-te’n un any fora, les empreses ho busquen molt.

P: Recomanaries aquesta experiència a altres estudiants de UIC Barcelona?
R: Si s’ho poden permetre, que ho facin. Canvies moltíssim. 

P: Què els diries?
R: Que ho afrontin, que surtin de la seva zona de confort, que trenquin la bombolla i marxin a un altre continent. Al principi amb l’anglès jo anava molt perdut, anava a classe i no entenia res, però després t’hi acostumes. I ets a Nova York, pertanys al món, no només a Espanya! Ara tindré l’oportunitat de treballar a qualsevol lloc del món.