31/05/2019

Ian Davis reivindica el valor de l’ètica en la formació dels futurs arquitectes

El professor britànic va participar en la celebració del desè aniversari del Màster en Cooperació Internacional i Arquitectura Sostenible d'Emergència

El 29 de maig, UIC Barcelona School of Architecture va celebrar els deu anys del Màster en Cooperació Internacional i Arquitectura Sostenible d'Emergència, un programa codirigit per les professores Carmen Mendoza Arroyo i Sandra Bestraten i pel qual han passat, en aquests deu anys, més de 200 alumnes procedents de mig centenar de països de tot el món.  

La introducció de l’acte va ser a càrrec de la directora, Carmen Mendoza Arroyo, les coordinadores del màster, Raquel Colacios i Allison Koornneef i el professor Emili Hormias. “Em sento molt orgullosa de l’evolució del nostre programa en aquests deu anys. Quan parlem d’arquitectura d’emergència, hem de trencar la barrera entre la intervenció física i la social”, va destacar Carmen Mendoza. 

En l’acte, que es va celebrar a l’Aula Jardí de la Universitat, hi va haver la presència del prestigiós professor britànic Ian Davis, que va impartir una conferència titulada “Deu avanços significatius en matèria d’habitatge i assentaments, 2009-2019”. Partint dels més de quaranta anys d'experiència professional en la gestió de desastres, el professor britànic va desgranar deu aspectes significatius que han mudat les actuacions en escenaris postdesastre al llarg de l'última dècada i va incidir en les amenaces derivades de factors com les migracions forçoses, la corrupció política, el fonamentalisme religiós o l'avanç imparable dels efectes derivats del canvi climàtic. Davis va reivindicar, davant aquest escenari, el valor dels principis ètics en l'exercici de l'arquitectura d'emergència. “L'ètica ha d'estar en les arrels mateixes de la formació dels futurs arquitectes”, va afirmar. 

A continuació, va tenir lloc un debat en el qual professors convidats del màster, alumnes i exalumnes van intervenir, de manera rotatòria, per traslladar les seves preguntes i valoracions sobre l'arquitectura d'emergència. Així, el professor Lorenzo Chelleri, va reivindicar la necessitat d'oferir un enfocament multidisciplinari de les polítiques de cooperació i desenvolupament internacional per afavorir “l'empoderament de les comunitats afectades”. L'exalumna Kaitlyn Dietz va explicar els motius que la van portar a escollir el màster: “Volia connectar-me amb una escala més gran de l'arquitectura, aprendre sobre l'abast social de les intervencions físiques”. La també exalumna, Chiara Pirro, va destacar que, amb aquest programa, “els estudiants aprenen a fer les preguntes correctes”. Per la seva banda, l'exalumne i actual professor del programa, Mbongeni Ngulube, va instar els estudiants “a ser capaços, a la vegada, d'observar i absorbir mentre fan els treballs de camp”. Ian Davis va tancar la ronda d'intervencions i va traslladar un consell als estudiants: “Porteu sempre un quadern, recopileu cites, guardeu consells, parleu amb les persones i sigueu partícips de l'acció local”.