07/10/2020

Investigadors de UIC Barcelona analitzen el traçat d’una escala de caragol de la catedral de Tortosa

Els resultats de l’estudi, desenvolupat pels membres del grup Architectural Heritage Research, es van presentar en la vuitena edició del Congrés Euroamericà REHABEND

Entre el 28 i el 30 de setembre, investigadors del grup Architectural Heritage Research de UIC Barcelona School of Architecture, van participar en el 8è Congrés Euroamericà de Patologia de la Construcció, Tecnologia de la Rehabilitació i Gestió del Patrimoni (REHABEND).

El director del grup, Josep Lluis i Ginovart va presentar, al costat de l’ajudant de recerca Cinta Lluis i Teruel, l’estudi “Traça gòtica del caragol sobiranes de la torre de Santa Caterina de la catedral de Tortosa”, en el qual analitza el traçat geomètric d’aquesta escala de tipus caragol de botó rodó (o caracol de husillo en castellà) que forma part del temple gòtic i que va ser construïda entre els anys 1412 i 1424. “En la construcció d’escales de caragol fa falta un coneixement aritmètic per determinar el nombre total de graons, traçant el nombre de petjades i tenint en compte l’alçada mitjana d’una persona. En l’escala de Santa Caterina, la circumferència es divideix en 13 parts coincidents amb les seves tretze petjades. Aquesta figura poligonal no apareix en els tractats matemàtics ni en les geometries pràctiques de l’època”, assenyalen els investigadors, ressaltant el valor arquitectònic d’aquesta escala gòtica.

L’estudi afegeix que el traçat d’escales de caragol construïdes en època medieval va requerir la utilització d’una plantilla que servís de suport per a la creació de l’estructura en caragol, mitjançant l’ús d’una esquadra utilitzada a través de la rotació dels seus costats. “Es coneixen prop de 200 traces d’escales semblants a les escales de la catedral de Tortosa, com són l’escala de la catedral d’Estrasburg o la de la catedral de Viena”, afirmen.

El Congrés Euroamericà REHABEND està organitzat per vint organitzacions de deu països europeus i americans, i és copresidit per la Universitat de Cantàbria, a través del seu Grup d’R + D + i en Tecnologia de l’Edificació (GTED-UC), i la Universitat de Granada. L’actual edició es va celebrar en format en línia a causa de les restriccions imposades per la COVID-19.