04/12/2019

Joan Magrané i Víctor García de Gomar expliquen als alumnes d’Humanitats la feina de composició musical i direcció artística

Tots dos van oferir una conferència en el marc de l’assignatura Música com a Fenomen Social, del professor Àlex Robles Fitó 

La Facultat d’Humanitats va acollir, el 27 de novembre passat, la conferència “Música pràctica, música viva”, a càrrec del compositor Joan Magrané i del director artístic del Gran Teatre del Liceu, Víctor García de Gomar. La conferència s’emmarca en l’assignatura Música com a Fenomen Social, impartida pel professor Àlex Robles Fitó, que es va encarregar de moderar el col·loqui.

Durant la ponència, Magrané i García van donar pautes per entendre en què consisteix el treball d’un compositor musical i la tasca de direcció artística d’un gran equipament cultural.

Joan Magrané va presentar la seva última composició, l’òpera Diàlegs de Tirant i Carmesina, estrenada al Festival de Peralada aquest 2019. El compositor la va definir com una “obra de teatre musicada”, inspirada en el món surrealista de Tirant lo Blanc. “L’art és l’espai de la llibertat, per tant, no hi ha restriccions”, va afirmar. En la mateixa línia, Víctor García de Gomar va afegir que “la grandesa de l’art és que és interpretable in aeternum” i que l’òpera, pel seu impuls, “apel·la directament a les emocions”.

En la seva intervenció, García de Gomar va explicar que la seva tasca és procurar unir uns ingredients en servei d’un públic, “el director és un facilitador”. Va parlar, també, de la importància d’actualitzar arguments al teatre per connectar amb el públic més jove. “Associar un element a una temporalitat el fa presoner i captiu d’aquell moment determinat”. Així doncs, —va concloure Garcia de Gomar—, “s’ha de situar la dramatúrgia en una òptica que tots puguem reconèixer”. 

Per acabar, els dos ponents van animar els alumnes a visitar el Liceu per viure en primera persona l’experiència única de l’òpera.