12/03/2019

Josep Antoni Acebillo reivindica un urbanisme disruptiu davant dels alumnes d’Arquitectura

L’arquitecte va liderar grans projectes urbanístics de Barcelona com els Jocs Olímpics o les obres del Fòrum

El 8 de març passat, l’arquitecte Josep Antoni Acebillo va oferir als estudiants d’Arquitectura una conferència titulada “Urbanisme disruptiu i urbanitat glocal”, convidat per l’Àrea de Projectes de UIC Barcelona School of Architecture. El professor Felipe Pich-Aguilera va ser l’encarregat de presentar als alumnes el veterà arquitecte, a qui va definir com “un dels principals artífexs de la Barcelona Olímpica i d’aquesta manera de fer ciutat”. 

Josep Antoni Acebillo va dur a terme una anàlisi de la situació actual de l’urbanisme en l’àmbit mundial, fortament marcada per les tendències de la globalització i per la irrupció de les noves tecnologies. En la seva introducció, l’arquitecte va afirmar que el model de planificació urbana actual està en “una situació crítica, perquè el model no és sostenible”. I va assenyalar tres raons fonamentals: l’explosió demogràfica prevista per als propers anys, l’impacte encara incert que tindrà el canvi climàtic en les nostres vides i la manca d’un patró definit de justícia espacial. “Davant la gran complexitat actual del nostre món globalitzat, és una irresponsabilitat seguir actuant amb el model urbà modern-industrial a l’hora de dissenyar les nostres ciutats”, va afirmar. “Com a arquitectes i urbanistes, tenim l’obligació de sotmetre a revisió el nostre marc ideològic, això és, el nostre marc socio-polític i espiritual”, va sentenciar. 

Per a l’arquitecte, el nou model urbanístic ha d’assentar-se en una nova matriu de mobilitat urbana “postindustrial”, centrada en la reducció de la contaminació i de l’estrès i en l’eficiència més gran de la mobilitat dels individus. “”La globalització no és una cosa que puguem combatre. A la vista dels avanços tecnològics, és clar que ha vingut per quedar-se. Odio el populisme demagògic i la idea que, avui dia, tot es fa de manera sostenible. Personalment, m’interessa molt més el que és disruptiu, allò que és capaç de trencar i d’innovar al mateix temps. Barcelona n’és un bon exemple en aquest sentit. És una ciutat molt culta en termes urbanístics”, va concloure. 

Nascut a Osca el 1946, Josep Antoni Acebillo es va formar a l’Escola Tècnica d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). Posteriorment, també es va llicenciar en Història de l’Art. Entre el 1981 i el 1987 va ser director del Servei de Projectes Urbans de l’Ajuntament de Barcelona i, entre el 1988 i el 1994, director tècnic de l’Institut Municipal de Promoció Urbanística, l’organisme encarregat de planificar i coordinar les obres del projecte de la Barcelona Olímpica. Acebillo també va ser un dels impulsors, i director durant diversos anys, de Barcelona Regional. En l’àmbit acadèmic, va exercir com a professor de l’ETSAB i de l’Accademia di Architettura de Mendrisio, Suïssa.