- Més vistos
- Darrera visualització
La Càtedra Ceràmica de UIC Barcelona premiada de nou en els concursos de Disseny de CevisamaLab per 14è any consecutiu
Els alumnes de l’escola van aconseguir un total de quatre guardons, entre ells un primer premi ex aequo per als alumnes Guillermo Marfà Permanyer i Ariadna Rodríguez de San Gregorio
Ha tornat a passar. La Càtedra Ceràmica de UIC Barcelona, a través dels seus alumnes, ha tornat a ser una de les protagonistes en la nova edició del Concurs de Disseny Ceràmic que cada any organitza el laboratori d’idees de Cevisama, la fira internacional del sector de la ceràmica a València.
En la categoria de Productes ceràmics conformats mitjançant altres mètodes, el jurat ha fallat un primer premi ex aequo per als projectes “Ceramic Squama”, de Guillermo Marfà Permanyer i “Neo Blind”, d’Ariadna Rodríguez de San Gregorio, tots dos alumnes de la UIC Barcelona School of Architecture. En el cas de “Neo Blind”, el jurat ha destacat la capacitat de fer una reinterpretació de la cortina alacantina a través de la combinació de ceràmica laminada i fusta, “donant un nou ús a la ceràmica fina”. Respecte a “Ceramic Squama”, un sistema que utilitza la ceràmica per dotar de moviment una façana, el jurat ha valorat “el fet de dotar la ceràmica d’una versatilitat que obre una porta a futures aplicacions al voltant de l’alta tecnologia”. El premi té una dotació de 1.500 € per a cada alumne.
D’altra banda, la també alumna Kay Curtis, va ser guardonada amb el segon premi en la categoria corresponent a Productes ceràmics conformats mitjançant premsatge semisec, pel seu projecte “Tritela”. Es tracta d’una solució tècnica que proposa “un disseny adaptable com a segona pell”. El jurat ha ressaltat que “es tracta d’un exterior del qual s’ha valorat la seva capacitat per generar superfícies orgàniques i com a punt de partida d’un projecte d’alta tecnologia ceràmica”. Aquest guardó està dotat amb 1.000 €.
A més a més, en aquesta mateixa categoria, el jurat ha decidit per unanimitat atorgar un accèssit sense dotació econòmica a l’alumne Ignacio Morente-Gemas, per la seva proposta “Pla/cer”, que consistia en un sistema de panell sandvitx ceràmic “per la flexibilitat de compartimentació a partir d’un panell ceràmic que pot evolucionar com a sistema autoportant i que pot funcionar tant de manera efímera com permanent”. La també alumna de UIC Barcelona School of Architecture, Nieves Blackstad, ha format part de l’equip creador dels projectes premiats juntament amb Ignacio Morente i Guillermo Marfà, citats anteriorment.
Les propostes han estat avaluades per un jurat multidisciplinari format per Pablo Peñín, del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València; Rafa Muñoz, del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana; el dissenyador Vicent Clausell; la investigadora i especialista en tendències Pepa Casado, fundadora de la firma future-A, i el periodista Eugenio Viñas. L’anàlisi de projectes va tenir lloc el 25 de gener a Fira València, on, sota la coordinació de María Fontes, el jurat va triar els guanyadors entre “un gran nombre de propostes de moltíssim nivell”, segons van explicar.
Es tracta del 14è any consecutiu en el qual la Càtedra Ceràmica de UIC Barcelona aconsegueix deixar el seu segell en aquest concurs internacional, un dels certàmens més prestigiosos en el sector de la ceràmica a nivell mundial. La Universitat Internacional de Catalunya té, des del curs acadèmic 2004-2005, la Càtedra Ceràmica integrada dins del Departament de Construccions Arquitectòniques de UIC Barcelona School of Architecture, amb el patrocini de l’Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER). Vicenç Sarrablo, el seu director, valora l’assignatura que es fa des d’aquesta Càtedra com “una proposta híbrida entre disseny i construcció amb ceràmica, que no trobem ni en altres escoles d’Arquitectura, que no estudien les capacitats de la ceràmica, ni a cap escola de Disseny, a les quals els costa introduir-se en l’arquitectura. Per això —destaca— crec que resulta tan difícil que altres centres puguin superar els treballs dels nostres alumnes. És magnífic que des de fora es reconegui que els nostres estudiants surten molt bé formats".
Les propostes premiades en aquesta edició seran exposades en els pavellons 2 i 4 de Fira València durant Cevisama, trobada que tindrà lloc del 5 al 9 de febrer. El lliurament de premis tindrà lloc el dia 9 a la una del migdia al distribuïdor central del recinte firal.