18/12/2018

La Càtedra WeCare dóna visibilitat a la importància d'avaluar el patiment al final de la vida

La Càtedra WeCare de UIC Barcelona, impulsada per Áltima i l’Institut Català d’Oncologia, ha organitzat la 6a edició del workshop internacional que reuneix experts i professionals de cures pal·liatives

El 23 de novembre, l'Aula Magna de UIC Barcelona va acollir el workshop internacional organitzat per la Càtedra WeCare. Sota el títol “Avaluació sistemàtica del sofriment: una necessitat de la pràctica clínica”, la sisena edició d'aquesta trobada ha reunit ponents nacionals i internacionals especialitzats en l'àmbit de les cures pal·liatives. 
 
Davant una esperança de vida més alta i l'increment del percentatge de població amb edat avançada en la nostra societat, les cures pal·liatives en l'etapa final de la vida adquireixen un paper més rellevant. Per aquest motiu, en paraules de la Dra. Cristina Monforte i del Dr. Josep Porta, codirectors de la Càtedra WeCare, “és fonamental que els professionals que atenen aquests pacients i les seves famílies tinguin els coneixements necessaris per saber com abordar el patiment. En aquest sentit, el taller ens ofereix l'oportunitat de conèixer i intercanviar experiències amb companys de professió de diferents ciutats i països”. 
 
A la jornada hi van assistir més de 130 professionals de la salut especialitzats en cures pal·liatives procedents d'universitats de tot Espanya, hospitals i centres d'atenció primària, així com d'entitats i associacions com Áltima, AECC o l’Institut Català d’Oncologia. Durant la primera part de la trobada van tenir lloc dues taules rodones i, quan es van acabar, es va oferir als assistents l'oportunitat de discutir amb els experts els temes tractats.
 
La segona part de la jornada es va centrar a conèixer de quina manera s'aborda el patiment i el desig de morir en altres països com Holanda, Alemanya i Polònia. Per a això, es va fer una taula rodona dirigida pel Dr. Albert Balaguer, coordinador de la Càtedra i degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Hi van participar la Dra. Elisa García, professora a la Facultat de Medicina de la Universitat Lliure d'Amsterdam; la Dra. Malgorzata Krajnik, responsable del Departament de Cures Pal·liatives al Collegium Medicum Ludwika Rydygiera (UMK) a Bydgoszcz (Polònia); i la Dra. Kerstin Kremeike, investigadora en el Departament de Medicina Pal·liativa de l'Hospital Universitari de Colònia.
 
La jornada va finalitzar amb unes paraules del Dr. Porta i la projecció del curtmetratge Fantastic Four, guanyador del premi al Millor Curtmetratge en la primera edició del WeCare Festival: Living to the End, celebrada el mes de maig passat.