22/01/2019

La directora de l’IRAPP, ponent en una jornada al Senat sobre el model d’atenció integral al pacient oncohematològic

La Dra. Marta Trapero-Bertran, directora de l’Institut de Recerca en Avaluació i Polítiques Públiques i professora de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de UIC Barcelona, ​​va participar com a ponent a la jornada “Cap a un nou model d’atenció integral al pacient oncohematològic”, que va tenir lloc al Senat el 14 de gener passat. A la jornada, s’hi va presentar el document “GlobalLLC: Iniciativa Estratégica de Salud en Leucemia Linfocítica Crónica”. La Dra. Marta Trapero-Bertran és una dels 33 experts que han participat en la seva elaboració.

L’acte d’inauguració va estar presidit pel vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz; Begoña Barragán, presidenta del Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (GEPAC) i de l’Associació de Pacients amb Leucèmia, Limfoma i Síndromes Mieloproliferatius (AEAL); Jorge Serra, president de la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia (SEHH); Ángel Gil, director de la càtedra d’Investigació i Innovació en Salut Pública Nacional i Internacional de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, i Antonio Bañares, director de Relacions Institucionals d’AbbVie. 

A les jornades, s’hi ha presentat el document “GlobalLLC: Iniciativa Estratégica de Salud en Leucemia Linfocítica Crónica”, avalat per societats científiques i associacions de pacients. Per  això, es van dur a terme dues tandes d’intervencions, sota el títol “Noves estratègies per a afrontar el repte del càncer i l’envelliment”. La primera de les quals va tractar el tema des de la perspectiva de la qualitat assistencial i els resultats en salut. I la segona, des de la perspectiva de l’equitat, la innovació i la sostenibilitat. 

La Dra. Marta Trapero-Bertran, directora de l’Institut de Recerca en Avaluació i Polítiques Públiques, va exposar el seu punt de vista en aquesta segona intervenció. Trapero-Bertran va parlar de la importància de mesurar els resultats econòmics de les intervencions clíniques, no perdre la perspectiva social de la leucèmia limfocítica crònica i tenir molt presents els costos informals de la malaltia i la pèrdua de productivitat que implica. 

La directora de l’Institut va insistir que no està bé utilitzar només l’impacte pressupostari per avaluar les noves teràpies perquè això només és fer-ho pels preus. En aquest sentit, va manifestar que tampoc és vàlida l’afirmació que no hi ha eines d’avaluació, atès que només cal copiar els països més avançats de l’entorn, en el terreny de la recerca farmacoeconòmica. La investigadora va recalcar que és essencial una cultura del mesurament de la qual encara no es disposa en moltes instàncies. 

La jornada es pot veure de forma completa en el següent vídeo.