06/02/2019

La Facultat d’Humanitats organitza una nova edició del Taller Transversal centrat en el comunisme

Es va analitzar des d’una òptica multidisciplinària a càrrec de professors i experts de diverses universitats

El dilluns 21 de gener va tenir lloc el Taller Transversal organitzat per la Facultat d’Humanitats. Una jornada anual que versa sobre una temàtica transversal del camp humanístic i que aquest any es va centrar en el comunisme, analitzat des d’una òptica multidisciplinària.

La Dra. Paola Lo Cascio (UB) va donar el tret de sortida a la jornada amb una introducció històrica a la Revolució Russa i al naixement de la URSS, remarcant-ne tant la incidència plural (no hi ha un únic comunisme, sinó diversos comunismes) com les condicions socials i polítiques que van permetre l’èxit i assentament d’una ideologia que Karl Marx havia plantejat inicialment per a models de societats industrials i que va acabar implantant-se en una societat plenament agrària.

A continuació, el professor d’Història de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, el Dr. Xavier Baró, va analitzar les relacions i confluències entre els comunismes de Stalin (URSS) i de Mao Tse-Tung (Xina), així com la seva incidència en els Balcans i especialment a Albània, país en el qual el Dr. Baró ha basat part de la seva recerca acadèmica. 

La sessió següent va ser a càrrec del Dr. José Manuel Rúa (UB) que partint d’una òptica econòmica va oferir una visió dels èxits i fracassos del comunisme rus al llarg del seu itinerari històric, des dels moments previs a la Revolució Russa fins a la dissolució de la Unió Soviètica l’any 1991.  

Per la seva part, el catedràtic de UIC Barcelona School of Architecture, el Dr. Alberto Estévez, va centrar la seva intervenció en l’impacte del comunisme en el context artístic i especialment en els moviments del suprematisme (Malèvitx) i el constructivisme rus com a motors de creativitat artística que es veieren completament afectats pels interessos propagandístics del règim estalinista.     

La jornada es va completar amb les conferències del Dr. Josep Puigsech (UAB) que va analitzar la influència del comunisme a Catalunya i com se’n produí la implantació en el panorama polític i sindical, i la conferència del Dr. Ferran Sáez Mateu (URL) que va parlar sobre l’equívoc antropològic que suposa l’adopció idealitzada del bon salvatge en la figura de l’heroi soviètic.