18/10/2023

La Facultat d’Odontologia organitza un viatge a Madagascar en un programa solidari d’atenció dental a pacients vulnerables

Alumnes i professors del grau en Odontologia de UIC Barcelona han participat en el projecte Edugascar, un curs de formació clínica aplicada en atenció solidària a persones vulnerables d’una zona rural de Madagascar. El viatge va tenir lloc del 9 al 13 d’octubre

El projecte Edugascar és una acció social amb un alt impacte sanitari a Madagascar. Consisteix a dur a terme una sèrie d’activitats orientades a la salut infantil que faciliten la revisió mèdica de més de 1.500 nens, les quals inclouen tractaments, intervencions quirúrgiques i formació mèdica. L’acció es fa en un àmbit multidisciplinari amb professionals otorinolaringòlegs, oftalmòlegs, òptics i audiòlegs.

La missió va tenir lloc a la zona d’Ambatondrazaka, a uns 250 quilòmetres de la capital de Madagascar. Cinc alumnes i dos professors de quart i cinquè curs de la Facultat d’Odontologia van portar a terme aquestes accions a escoles, centres de salut i a l’hospital de la zona.

L’objectiu del programa solidari és donar un servei de formació en higiene dental a 3.300 escolars i atendre’ls en les necessitats d’una de les zones més pobres del món. “Per la dimensió de la feina que hi vam trobar —explicava Lluís Giner, degà de la Facultat d’Odontologia—, i per la situació del lloc, sense aigua ni llum, vam poder atendre el dolor i les infeccions odontològiques i vam fer un total de 443 extraccions dentals”.

La conscienciació del compromís social en els alumnes participants és també un altre dels objectius del programa. Els cinc alumnes d’Odontologia que hi van participar van treballar en l’adquisició d’habilitats de comunicació i tracte amb pacients vulnerables, així com experiència en tractaments odontològics en situacions amb certa limitació de mitjans. “Estem segurs —afegia el degà— que els que van venir faran, molt probablement, una funció de caixa de ressonància entre els seus companys”.

L’equip mèdic que va participar en el projecte estava format per otorinolaringòlegs de la Fundació Clarós, audiòlegs del grup Gaes i un equip d’òptics i oftalmòlegs de la Fundació Barraquer. Tot un seguit d’empreses hi van participar, també, cedint material a l’expedició per realitzar aquestes pràctiques: Curaden, Dentaid, Dentalfix, Internacional Ventur i Normon.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)