29/05/2018

La Facultat recorda l’aixecament del gueto de Varsòvia amb una acte commemoratiu

Amb motiu del 75è aniversari d’aquests fets, s’ha organitzat una conferència i la projecció d’un documental.

El 9 de maig, la Facultat d’Humanitats va acollir un acte commemoratiu en record de l’aixecament del gueto de Varsòvia. El 16 de maig de 1943, les tropes alemanyes donaven per acabat l’aixecament del gueto de Varsòvia.  Durant les quatre setmanes anteriors, 7.000 persones van morir i 40.000 més van ser deportades a camps de concentració. Abans, però, la resistència jueva davant el govern nazi va protagonitzar un capítol en la història de la humanitat. 

Arran de la gran deportació de juliol a setembre de 1942, al gueto es va du a terme una revolta de la resistència jueva. L’organització jueva de combat del gueto de Varsòvia fa una crida a la resistència i es produeix l’aixecament del gueto del 19 d’abril al 16 maig de 1943. Hi va haver jueus que es van amagar als soterranis, d’altres van aconseguir fugir a la part no jueva de la ciutat i d’altres disparaven des dels edificis. Els alemanys van tenir certes dificultats per capturar-los, però finalment, el 23 d’abril d’aquell any, l’ordre dels dirigents nazis va ser de registrar el gueto amb la màxima severitat i amb una implacable determinació.

El cap de la Schutzstaffel, l’organització de seguretat del Partit Nacionalsocialista Alemany dels treballadors, coneguda com la SS, i de la policia del districte de Varsòvia, va decidir dur a terme la total destrucció del barri jueu, incendiant tots els edificis residencials i les fàbriques d’armaments. En total, 56.065 jueus van ser capturats després de l’aixecament, 7.000 persones van morir en l’atac, 6.000 als búnquers i 40.000 més van ser enviades als camps d’extermini.

Amb motiu del 75è aniversari d’aquests fets, la Universitat Internacional de Catalunya va organitzar un acte commemoratiu. En l’acte, hi van participar la degana de la Facultat d’Humanitats, Judith Urbano, així com la professora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Marició Janué i Miret. La professora Janué va oferir la conferència “L’aixecament del gueto de Varsòvia: un gran símbol del valor humà de la resistència”, abans de la projecció del documental: Crònica de l’aixecament al gueto de Varsòvia segons Marek Edelman, dirigit per Jolanta Dylewska el 1993. Una figura clau que va sobreviure als fets. 

Per acabar, la presidenta de l’Associació Cultural Catalanopolonesa, Iwona Malecka, va clausurar l’acte amb un debat en relació als fets de 1943.