17/06/2019

La I Jornada de Llenguatge Jurídic planteja els desafiaments i reptes de l’argot actual

La jornada organitzada per la Facultat de Dret de UIC Barcelona pretén ser un fòrum de reflexió multidisciplinària

 

La Facultat de Dret de UIC Barcelona va acollir el 31 de maig passat la I Jornada sobre Llenguatge Jurídic (“Sic Rebus Stantibus”), organitzada pels doctors Ricardo Jiménez i María Mut, de la Facultat de Dret.  L’objectiu era plantejar els desafiaments i reptes de l’argot actual i crear un espai de debat i reflexió amb experts del sector. En aquest sentit, el professor Jiménez afirmava que “per reflexionar sobre l’ús del llenguatge jurídic convé reunir juristes i lingüistes perquè s’enriqueix el debat si tots dos aporten idees dels seus àmbits”. 

La jornada va consistir en una sèrie de conferències impartides per professionals del sector. Per començar, l’especialista en Anàlisi del Discurs, Comunicació Professional i Anglès Legal Ruth Breeze va impartir la seva conferència “Plain Language? What can we learn from other experiences”. La professora de la Universitat de Navarra va assenyalar que “al Regne Unit es percep un lent, però constant progrés cap a l’ús de l’anglès clar en els documents legals”. 

La va seguir la professora del Departament d’Espanyol i Portuguès de la Universitat de Princeton, la doctora Anna Alsina Naudi. L’experta va exposar els avenços per promoure l’ús d’un llenguatge jurídic clar a Xile, l’Argentina, Mèxic i Colòmbia durant la seva ponència “Què podem aprendre de l’experiència americana?”.

Seguidament, el soci advocat de Jausas-Fieldfisher Pablo Franquet va oferir una ponència titulada “Escriure per guanyar”, en la qual va explicar com ha d’emprar-se el llenguatge jurídic, a partir de la seva experiència. El van secundar les professores de la Universitat de Barcelona M. Ángeles García Asensio i Irene Yúfera, amb la seva conferència “Ho escriurem clar, i punt: desaprendre allò après a l’aula d’escriptura experta”.

Per acabar, la jornada va finalitzar amb la conferència “Cap a la destrucció del llenguatge jurídic?” del catedràtic de la Universitat Rey Juan Carlos, el doctor Luis María Cazorla Prieto, lletrat de les Corts Generals, advocat i novel·lista. Cazorla va exposar les seves reflexions sobre la destrucció del llenguatge jurídic, a partir d’unes idees de Walter Benjamin.