16/03/2018

La identitat europea, a debat a UIC Barcelona

L’institut Carlemany d’Estudis Europeus i la Facultat de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya van organitzar el congrés “Identitat europea, arrels i abast” el 8 de març passat, amb el patrocinici del Parlament Europeu i de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics.

El congrés, que va durar tota la jornada, va acollir quatre taules rodones en les quals es va debatre sobre la identitat europea des del punt de vista jurídic, històric i filosòfic.

Es va analitzar si només hi ha una única identitat europea o si n’hi ha més d’una. També es va estudiar la identitat europea,  en l’àmbit jurídic i en els drets humans i el paper de la diversitat i el cosmopolitisme en la Unió Europea (UE).

Una de les conclusions que es va poder extreure en l’àmbit jurídic és que la protecció dels drets humans arreu del món és un tret identitari de la UE. Intentar posar els drets humans més enllà de la voluntat dels estats. Però a la pràctica, no és ben bé així, ja que hi intervenen raons polítiques i econòmiques.

Segons el Dr. Carlos Espaliú, director de l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus i vicedegà de la Facultat de Dret, allò que el va portar a organitzar el congrés és “el problema del terrorisme, la seguretat i com integrar els que pensen diferent de nosaltres. A partir d’aquesta base volia descobrir la identitat d’Europa”. Per la seva banda, el Dr. Xavier Gil, rector de UIC Barcelona, va afirmar en el seu discurs d’obertura que com a universitat “una de les nostres missions és aportar llum i participar-hi donant solucions” i, per aquest motiu, s’impulsen activitats en què es debatin temes d’actualitat.