- Més vistos
- Darrera visualització
La II Jornada d’Estudis Històrics ofereix una visió crítica de la història de la violència i la pau
A la trobada, organitzada per la Facultat d’Humanitats, hi han estat presents el professor de l’IQS-Universitat Ramon Llull, el Dr. Oriol Quintana; l’exprofessional de l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, el Dr. Carlos Villán, i el professor de la UAB, el Dr. Josep Maria Solé i Sabaté, entre d’altres.
Amb motiu del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil, que va culminar amb la batalla de l’Ebre, la Facultat d’Humanitats ha dedicat la II Jornada d’Estudis Històrics a aquesta efemèride. La trobada ha recuperat l’anàlisi de la guerra i de la pau, introduint-se en la visió crítica de la història de la violència i també del pacifisme, sota el guiatge d’experts i acadèmics.
A la jornada, hi han participat el professor de l’IQS-Universitat Ramon Llull, el Dr. Oriol Quintana, que a través de la vida i obra de George Orwell ha explicat com l’autor va criticar en diverses obres el pacifisme per la seva conceptualització i aplicació. Així, ha explicat algunes reflexions com les crítiques que va fer l’autor sobre el pensament de Mahatma Gandhi o com considerava que era fàcil ser pacifista a Anglaterra, però no a Alemanya, en un context d’entreguerres i de la Segona Guerra Mundial.
Per part seva, l’exprofessional de l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans i professor de la Universitat d’Alcalà, el Dr. Carlos Villán, ha ofert la conferència “La pau com a dret humà”. Per això, ha analitzat des de l’envergadura de la indústria militar internacional —Espanya és el setè exportador d’armes del món— fins a les tràgiques morts que se succeeixen al mar Mediterrani de persones que creuen el mar fugint de la guerra (només el 2018 van morir o van desaparèixer 2.160 persones). Així mateix, ha explicat que avui dia hi ha més de 70 conflictes armats a tot el món, i ha explicat l’evolució i les novetats en matèria política del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.
El Dr. Carlos Villán i el Dr. Josep Maria Solé i Sabaté, professor de la UAB, han ofert una reflexió crítica de la batalla de l’Ebre, des de les causes fins a les conseqüències, mentre que el Dr. Xavier Garí, professor de UIC Barcelona, ha analitzat la història de la pau enfront de la història de les guerres des d’una perspectiva de neutralitat, imparcialitat i objectivitat. La jornada ha estat organitzada amb el suport de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i la Societat Catalana d’Estudis Jurídics de l’Institut d’Estudis Catalans.