11/04/2018

La innovació tecnològica i empresarial marquen la sisena edició del B-DAY

Alumnes de la Facultat van treballar amb la metodologia Design Thinking per oferir solucions reals a problemes basats en tres àrees: Internet de les coses, medi ambient i economia col·laborativa.

T’imagines una aplicació que et digui quant temps hauràs d’esperar en un restaurant o que t’ofereixi alguna cosa per prendre mentre fas cua? I una altra que et digués quin és el millor camí fins a la teva destinació tenint en compte el medi ambient? Aquestes són només algunes de les propostes guanyadores que el passat 5 d’abril van marcar el B-DAY. 

En la sisena edició d’aquesta jornada organitzada per la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials, tres propostes empresarials innovadores es van alçar com les triomfadores: Easy Q, Green Step  i Eat&Share. La primera, destinada a fer més fàcil i agradable l’espera a la cua d’un restaurant o d’un concert. La segona, disposada a calcular la petjada de CO2 que deixem després dels nostres desplaçaments per facilitar-nos la mobilitat sense fer malbé el medi ambient. I la tercera i última, com a punt de connexió entre persones que busquen un restaurant i clients que descriuen amb detall la seva experiència. 

Tres idees basades en la tecnologia amb un objectiu clar: donar una solució real a un món canviant. Tres projectes que van sorgir en una jornada de treball en la qual els alumnes que hi van participar es van dividir en grups per resoldre un repte, en aquesta edició, centrat en tres àrees de treball: medi ambient, economia col·laborativa i la Internet de les coses.

Metodologia Design Thinking

Els tres equips vencedors van haver de treballar com els seus companys en l’elaboració d’una proposta empresarial atractiva i real basada en la metodologia Design Thinking. Cada grup va haver d’elaborar un Empathy Map i trobar la millor solució als reptes de cadascuna de les àrees.

A la jornada, en què se celebra la festivitat del patró d’Econòmiques, Sant Vicent Ferrer, hi van participar ponents d’excepció, els quals van presentar cadascuna de les àrees i després van formar part del jurat que va valorar les propostes. 

Així, en l’àrea de la Internet de les coses, David de Nadal, arquitecte digital d’Oracle, es va dirigir als alumnes amb: “La Internet de les coses: Next is Now!”. Va analitzar el perquè de l’ús de la tecnologia i com el desenvolupament de la Internet de les coses ha permès agilitar i fer més eficient el dia a dia de les persones, però també de les empreses.

L’emprenedor social Daniel Hires va ser l’encarregat d’introduir l’àrea de medi ambient amb la ponència “Advocating for the environment: Designing sustainability solutions”. Hires, que treballa per a l’Organització de les Nacions Unides, va destacar la importància de tenir en compte i cuidar el medi ambient i va parafrasejar l’Ellen MacArthur Foundation indicant que “el 2050, hi haurà més plàstic al mar que peixos”.

L’àrea d’economia col·laborativa la va representar el cofundador de Nautal, Roger Llovet, el qual a través de la ponència, “L’economia col·laborativa, un fenomen imparable”, va explicar com el seu hobby, navegar, es va convertir en la seva manera de vida. “Cal tenir quatre grans valors. Ser capaç d’assumir riscos, ser creatius, tenir coneixement i ser analític”, va sostenir l’empresari.

Finalment, Irati Lekue, fundadora de Make The Way i cofundadora de Coala, es va centrar en la metodologia Design Thinking amb la ponència “Innovació centrada en l’experiència d’usuari”.

Tres àrees, tres jurats

Els tribunals de les tres àrees també els van formar altres empresaris, experts i professors de UIC Barcelona. Així, els projectes basats en l’economia col·labortiva els van analitzar Roger Llovet, juntament amb el responsable de desenvolupament de negoci d’Airbnb, Carlos Lascorz; el director de Think Outside The Box Academy, Albert Guivernau; la degana de la Facultat, Marta Mas, i el vicedegà, Frederic Marimon.

El jurat dels projectes sobre medi ambient el van compondre Daniel Hires; el professor de World Economics a UIC Barcelona, Kristian Estévez; la professora de Corporate Governance i Emprenedoria, Nina Magomedova, i el professor de Finances i Comptabilitat, Ernest Solé.

Finalment, en el tribunal de l’àrea de la Internet de les coses hi havia David de Nadal; el consultor de vendes de la plataforma en el núvol d’Oracle, Jordi Villena; el director del Màster Executive en Big Data Science de UIC Barcelona, Carlos Cosials; el professor de Direcció d’Operacions a UIC Barcelona, Marçal Amado, i la directora del Màster Universitari en Direcció d’Empreses i Sistemes de Producció de UIC Barcelona, Jasmina Berbegal.