01/04/2019

La investigadora Carme Torras adverteix de la necessitat d’impulsar un debat ètic per interactuar amb els robots

Afirma que els robots “canvien les nostres emocions i la manera de relacionar-nos”.

La professora d’investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC) de Barcelona, Carme Torras, ha advertit de la necessitat de desenvolupar un debat ètic “per relacionar-nos amb els robots”. Convidada per la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, Torras ha ofert una conferència titulada “Robots, intel·ligència artificial i xarxes socials: cal un debat ètic”. La investigadora s’ha mostrat “a favor de la tecnologia que ens dona més autonomia i amplifica les nostres capacitats” i ha afegit: “La tecnologia pot oferir-nos moltes coses, però hem de ser conscients dels riscos que té”. 

Torras ha explicat que la tecnologia “canvia les nostres emocions, la nostra manera de relacionar-nos”, ja que els robots “desperten moltes emocions als humans”. Davant aquesta situació, considera imprescindible que les persones que treballen al sector tecnològic “vegin els biaixos que sense voler poden introduir”. 

En aquest sentit, ha explicat que els principals problemes que presenten les noves tecnologies són la incidència en el mercat laboral, la responsabilitat legal, la privacitat o la fractura social, però també ha volgut assenyalar que els “nous problemes” estan relacionats amb la presa de decisions, els sentiments i les relacions, així com la millora humana.

Desenvolupament de robots assistencials

Torras, que actualment treballa amb un equip en el desenvolupament de robòtica assistencial, té diversos projectes en marxa, entre els quals un per ajudar a vestir-se a persones grans. En aquest sentit, ha comentat que els robots assistencials “han de ser fàcils d'instruir per les persones” i “intrínsecament segurs”.

Un altre dels projectes en què treballa és una aplicació per péixer persones que no poden valer-se per elles mateixes. Aquests robots, segons Torras, es desenvolupen amb una càmera i es programen perquè quan l'usuari obri la boca, li doni menjar.

Davant la presència cada vegada més gran de robots assistencials en entorns humans, la investigadora ha assenyalat la necessitat que “informin del que faran amb les persones” i que “sigui la persona qui tingui el control de la situació”.

Torras (Barcelona, 1956) és autora de llibres i articles sobre models neuronals, visió per computador, intel·ligència artificial i robòtica. Ha estat guardonada amb el premi Divulga del Museu de la Ciència de Barcelona, el premi Rafael Campalans de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat. En l'àmbit literari, ha publicat les novel·les Pedres de toc (Columna Edicions), La mutació sentimental (Pagès Editors) i Miracles perversos (Pagès Editors).